ITIL, COBIT, CMMI Sertifikaları Nasıl Edinilir?

ITIL, COBIT, CMMI Sertifikaları Nasıl Edinilir?

İş hayatında, alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler sertifikalara başvuruyor. Sertifika, öğrenim belgesi anlamına geliyor. Belli bir eğitim sonucunda kişiler değerlendirmeye alınıyor. Değerlendirmeyi geçen ve bu alanda yetkinliğini kanıtlayan kişilere, eğitim sonunda sertifika veriliyor. Son yıllarda kişisel gelişim alanında çalışanlar için pek çok sertifika mevcut.

Profesyonel amaçlı oluşturulan sertifikalar, çalışanlara belli kazanımlar edinme fırsatı sunuyor. Gün geçtikçe önem kazanan e-sertifika kavramı, elektronik ortamda yapılan dersler sonucunda alınabiliyor.

İş hayatında sertifikaların önemi oldukça büyük. Sertifikaların önemi, işe alımlarda daha da ön plana çıkıyor. Uzmanlığı belli eden sertifikalar, çalışılmak istenen konum için ne kadar kalifiye olunduğunun göstergesi. İş hayatında sizleri bir adım ileri taşıyacak ITIL, COBIT ve CMMI sertifikaları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler yazımızda sizleri bekliyor.

ITIL Sertifikası Nedir?

ITIL sertifikası, en yaygın sertifikalardan bir tanesi. Peki, kişilerin iş hayatında sıklıkla karşılaştığı ITIL sertifikası nedir? Bilgi Teknolojisi Altyapı Kütüphanesi anlamına gelen ITIL sertifikası, dünyanın en büyük şirketleri tarafından kullanılan bir sertifika. Bilgi teknolojileri hizmet yönetimi uygulaması olan ITIL için verilen eğilimler sonucunda değerlendirmeyi geçen kişilere, bu sertifika veriliyor.

ITIL ilk çıktığında kişilere kitap halinde sunuluyordu. Günümüzde hala güncel kitaplarına ulaşmak mümkün. Çeşitli düzeylerde modüllere ayrılan ITIL, BT yönetimi gerekliliklerini standart hale getirmek için kullanılıyor. Aynı zamanda, şirketlerin, karşılaşabilecekleri tuzaklardan korunmalarına yardımcı oluyor.

Hizmet stratejilerinden, şirket ilerleyişini stabil bir raya oturtabilmeye kadar farklı alanlarda eğitimleri içeren ITIL, üretkenliği artırıcı rol oynuyor. ITIL ile IT hizmet altyapıları şirketlerin özelinde uyarlanabilme özelliği taşıyor. Bunun yanı sıra, değişen dünyaya adaptasyonu kolaylaştıran ITIL, şirket ilerleyişini tutarlı bir düzeyde tutmayı başarıyor.

ITIL ile maliyet düzenlemeleri yapılarak, ekonomik kalkınma sağlanabiliyor. Düşen giderler, doğru gerekçelere ayrılan bütçeler, şirketin gelirinin artmasına yardım ediyor. BT maliyetlerini azaltmalarında şirketlere yol gösteren ITIL, ürün veya hizmet kalitesini artırmada büyük rol oynuyor. Aynı zamanda şirket çalışanları arasında açık ve etkili bir iletişim kurulmasına da katkı sağlıyor.

ITIL’a göre hizmet yönetimi, işe yarayan eylemi gerçekleştirmeli. Pratiklik esasa alınmalı ve sonuç odaklı ilerlenmeli. Şirketlerin mevcut başarılarını sürdürmelerine yardımcı olan ITIL, aynı zamanda şirketin daha fazla yatırım alabilmesi için izlemesi gereken yolu da uygulayıcılarına sunuyor. Masrafların azaltılmasını sağlayan ITIL, şirketler için sürekli başarıyı hedefliyor.

COBIT Sertifikası Nedir?

COBIT bir kısaltma. Açılımı ise Control Objectives for Information and Related Technology. İşletmelerin bilgi yönetimi yapmasını sağlayan COBIT, bu anlayış ekseninde stratejiler geliştirilmesine yardımcı oluyor. ISACA tarafından geliştirilen COBIT, ilk olarak 1996 yılında yayınlandı. Bilgi teknolojilerine uyumu ön plana çıkaran COBIT, her geçen gün güncellenerek, geliştirilmeye devam ediliyor.

Şirketlerin, belirledikleri iş hedeflerinin bütünlüğünü ve verimliliğini ölçüyor. Bunun yanı sıra COBIT, güvenilirlik ve gizliliği de değerlendiriyor. Tüm bu değerlendirmeler, şirket genelinde iyileştirmeler yapılmasına yardımcı oluyor.

COBIT yöneticilere destek olması amacıyla tasarlandı. Yöneticilerin şirket içi işleyişi, verimliliği, teknik tüm işleri takibini mümkün hale getiren COBIT; istenilen tüm sektörlerde kullanılabiliyor. Farklı organizasyonlarda değerlendirilebilen COBIT, bir kılavuz olarak da tanımlanabilir. Sistemlerin güvenliğini ölçmek için COBIT kılavuzundan yardım alınabilir. Aynı zamanda sistemler, kalite açısından da COBIT sayesinde değerlendirilebilir. Küresel olarak kullanılan kontrol modeli COBIT, iş hedeflerini BT altyapısı ile ilişkilendiriyor. COBIT dört alanda aktif rol oynuyor.

  • Planlama ve Organizasyon,
  • Teslim ve Destek,
  • İzleme ve Değerlendirme,
  • Edinme ve Uygulama.

COBIT Bileşenleri

COBIT çerçeve bileşeni, BT yönetişim hedefini organize etmede görev yapıyor. Bunun yanı sıra iş gereksinimlerini hesaplamada ve en iyi çözümleri sunmada yardımcı oluyor. Süreç açıklamaları bileşeni ise, referans modeli olarak geçiyor. Organizasyon içerisindeki ortak dil olarak görev yapan süreç açıklamalar bileşeni, bina ve çalışan süreçlerinin takip edilmesini kapsıyor.

COBIT kontrol bileşeni ise, iş takibinin ve kontrolünün yapılabilmesi için, yönetim tarafından, tespit edilen gereksinimleri liste halinde sunuyor. Vade modelleri bileşeni, boşlukları tespit ederek, süreci detaylı şekilde değerlendiriyor. Yönetim kuralları bileşeni ise şirket içi sorumlulukların daha ideal ve iyi bir şekilde atanmasına yardımcı oluyor. Atanan tarafların performanslarını değerlendiriyor. Aynı zamanda ortak hedefler dahilinde, anlaşılmasına destek oluyor.

COBIT iş süreçleri ve sorumluluğu ilgili teknolojiler olan kurumlar tarafından kullanılıyor. Hem hükümet hem şahsi şahıslar hem de özel kuruluşlar tarafından kullanılan COBIT, farklı sektörlerde de kendisine yer buluyor. BT süreçlerinin duyarlılığını artırmak için kullanılan COBIT; finans, telekom, bankacılık gibi sektörlerde ve büyük IT firmalarında da sıklıkla kullanılıyor.

CMMI Sertifikası Nedir?

CMMI sertifikası, kurum ve kuruluşların, süreç iyileştirmesini kolaylaştırmak için kullanılıyor. Açılımı Yetenek Olgunluk Modeli Entegrasyonu olan CMMI, yazılım, ürün ve hizmet geliştirmede rol oynuyor. Riskleri minimum seviyeye indirgeyen CMMI; şirketleri ve çalışanları, riskleri azaltan davranışlara teşvik ediyor. Hizmet geliştirmenin yanı sıra hizmet oluşturma ve onu yönetme gibi alanlarda da aktif rol oynayan CMMI, işletmelerin sunulan hizmetin kalitesini artırmasına  yardımcı oluyor.

Kurum ve kuruluşların geliştirme süreçlerini daha profesyonel bir hale dönüştüren CMMI, şirketler için önerilen eğitimler arasında yer alıyor. CMMI sertifika eğitimleri, kişilerin değerlendirme becerileri artırırken aynı zamanda kariyer atılımı yapmalarına olanak sağlıyor.

ITIL, COBIT, CMMI Sertifikalarını Almak İçin

İş alanında sunulan sertifikalar, eğitimler sonucunda kişilere veriliyor. ITIL, COBIT ve CMMI sertifikaları, kur kur veya birkaç modüle ayrılarak veriliyor. Bahsi geçen sertifikaların her biri, kişilerin iş hayatında daha yetkin ve kalifiye bir eleman olmasına yardımcı oluyor.

Sertifikaların eğitimler sonucunda verilmesi, kişilerin alanda yeterli bilgiye sahip olmasını zorunlu kılıyor. Değerlendirmeden geçemeyen çalışanlar, sertifika için tekrar sınava girebiliyor. Eğitim seviyesine bağlı olarak dersleri tekrar alabiliyorlar. ITIL, COBIT ve CMMI sertifikaları farklı iş kollarında kullanılabilen ve önem verilen belgeler arasında. İş hayatında kişiler bir adım öne çıkarak ITIL, COBIT ve CMMI sertifikaları, kişilerin hem iş takibini kolaylaştırıyor hem de onları daha iyi kriz yönetimi yapabilen çalışanlara dönüştürüyor.

ITIL, COBIT ve CMMI sertifikalarını almak Depar Akademi’yi tercih edebilirsiniz. Depar Akademi, iş alanında verdiği eğitimler ile şirket kazanımlarının artırılmasına yardımcı oluyor. ITIL, COBIT ve CMMI sertifikaları, bu yetkiye sahip danışmanlık şirketleri tarafından verilen dersler sonucunda alınabiliyor. ITIL, COBIT ve CMMI sertifikalarına sahip olmak için alacağınız eğitim için Depar Akademi’yi seçebilirsiniz. Alanında uzman eğitmenler ile verimli bir ders süreci geçirebilirsiniz.

Edindiğiniz kazanımları, iş hayatınıza yansıtabilir ve vazgeçilmez bir çalışan olabilirsiniz. Aynı zamanda şirket yönetimini profesyonel bir şekilde sürdürebilirsiniz. Kolay takip sistemi sayesinde, tüm veri akışını düzenleyebilir ve şirket içerisinde gerçekleşen tüm işlemleri kontrol edebilirsiniz. Maliyetlerinizi düşürerek, maddi bir kalkınma sürecine girebilir ve farklı yatırımlar ile şirketinizi büyütme fırsatı yakalayabilirsiniz.