ISO 27001 Sertifikası Almak İçin Ne Yapılmalı

ISO 27001 Almak İçin Ne Yapılmalı?

ISO 27001 sertifikası almak için neler yapılmalı hiç düşündünüz mü? Yaşadığımız dönem bilgi çağı olarak kabul ediliyor. Bu da kişileri hem yeni bilgiler edinmeye hem de var olan bilgileri korumaya teşvik ediyor. Bilgi çağının getirdiği bir şey daha var ki, o da güvenlik yazılımları. Şirketler verilerini artık dijital dünyayı taşımış durumda. Bu da şirket esaslarının korunması için, gerekli önlemler alınmasını şart koşmakta.

Fakat güvenlik alanında uzmanlaşmış şirketler dahi, veri ihlalleri ile karşı karşıya gelebiliyor. Veri ihlalleri, şirketlerin büyük kayıplar yaşamasına neden olabilen önemli bir unsur. Peki, veri ihlalleri nasıl engellenebilir. ISO 27001 standardı tam bu noktada devreye giriyor. Kurum ve kuruluşların veri ihlali yaşamasının önüne geçmek için özel olarak tasarlanan ISO 27001 standardı, yönetim mekanizması sayesinde maksimum güvenlik sağlıyor.

Şirketlere yapılan siber saldırıları önlemek ve dijital saldırıların önüne geçmek için bu standardın verimli kullanımı da oldukça önemli. Bunun yanı sıra, saldırı anında veya sonrasında değil, önleme aşamasında da ISO 27001 standardının kullanılması avantaj sağlıyor. ISO 27001 standardı nedir? Şirketlerin veri ihlali yaşamasının nasıl önüne geçiyor? ISO 27001 almak için ne yapmalı? Tüm bu soruların yanıtları yazının devamında.

ISO 27001 Sertifikası Nedir?

Bilgi güvenliğini mümkün kılan ISO 27001 nedir? ISO/IEC 27001: 2005 adı ile bilinen belge, şirketlerin veri ihlali durumunda, risk yönetimi yapmalarında gerekli olan, fiziksel ve teknik denetimler bütünüdür.

ISO 27001, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardı olarak da biliniyor. Var olan bilgi ve verilerin nasıl yönetileceğine dair detaylı bir prosedür olan ISO 27001 standardı, yönergelerden oluşuyor. ISO 27001 standardının en önemli özelliklerinden biri, risk yönetimidir. Şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerinden haberdar olmasına ve bu bilgi dahilinde hareket etmesine olanak sağlar. Söz konusu güçlü ve zayıf yönleri de sahip olduğu bilimsel metotlar aracılığı ile belirler.

Kurum ve kuruluşların güvenlik ihlalinin önüne geçebilmesi için ISO 27001 standardına uygun olan bir sistem oluşturmaları gerekir. ISO 27001 standardına uyacak şekilde bir sistem kurma yoluna giden kurum ve kuruluşlar, şirketlerin denetimden rahat bir şekilde geçmesine yardımcı olur.

ISO 27001 Nasıl Alınır?

Kurum ve kuruluşların,  ISO 27001 yani Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri belgesi almak için bazı gereklilikleri yerine getirmesi gerekiyor.  ISO 27001 almak için izlenmesi gereken yol aşağıdaki gibi detaylı şekilde listelenebilir;

  • ISO 27001 belgesi almak için öncelikle, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri belgesi verme yetkinliği olan bir eğitim kurumu veya danışmanlık şirketinden eğitim alınması gerekiyor. Birebir uygulamalı olarak verilen eğitimler, bireylerin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerini kurmak için yetkinlik kazanmasına olanak sağlar.
  • Alınan eğitimler sonucunda edinilen bilgiler ile kurma çalışması yapılmalı, ve eğitimden geçirilen kişiler bu anlamda test edilmelidir. Kurulan sistemin aktif bir şekilde çalışması da büyük önem arz eder.
  • Sistem kurulup çalıştırıldıktan sonra, uygulama süresi ile ilgili kayıtlar oluşturulur. Daha sonra, bu işlemi yapan kurum ve kuruluşların ISO 27001 belgelendirme kuruluşuna müracaat etmesi gerekir.
  • Kurum ve kuruluşlar bu işlem sayesinde ISO 27001 standardının, uygun şekilde kurulduğunu, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemlerinin uygulandığını, bağımsız olan belgelendirme kuruluşlarına kanıtlar. Kanıtlaması durumunda, bağımsız belgelendirme kuruluşlarından bir denetçi gönderilir. Kuruluş adına denetim yapan denetçiler, sistemi detaylı şekilde kontrol ederek, uygunluğunu test eder. Kurulan sistemin denetçinin onayını alması durumunda bir sonraki adıma geçilir. Denetçi, kuruluş ile iletişime gerek, kurumun denetimi geçtiğini bildirir. Ardından Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri yani ISO 27001 belgesi tesliminin yapılabileceğini iletir.
  • Denetçinin hazırladığı özel rapor üzerinde uygun bulundu ibaresi yer alır. Bu rapor belge sağlayan kuruluşa teslim edilir. Kuruluş ise belgenin üzerine Uygulanabilirlik Bildirgesi, yayın tarihi ve revizyon durumunu belirten bilgileri yazar.

ISO 27001 belgesi almak için Depar Akademi’yi tercih edebilirsiniz. Depar Akademi bünyesinde, alanında uzman eğitmenler barındırıyor. Birçok iş kolunda ve dalda eğitim vermek için gerekli belge ve sertifikalara sahip olan Depar Akademi ile tüm eğitim sürecinizi profesyoneller ile tamamlayabilirsiniz. Eğitimlerden edineceğiniz bilgiler ışığında veri güvenliğinizi sağlayabilir ve olası tehlikelere karşı şirketinizi dijital ortamda tam güvenlik altına alabilirsiniz. Depar Akademi, Bilgi Güvenliği alanında daha pek çok eğitim çözümü sunuyor. Bilgi güvenliğinin yanı sıra, onlarca sistem ve network eğitimi ve yazılım eğitimi Depar Akademi’de sizleri bekliyor.

ISO 27001 Avantajları

Bir kurum veya kuruluşun, ISO 27001 belgesine sahip olması, büyük bir avantajdır. Bilgi yönetiminde sağlam bir ilerleyiş sağlayan ISO 2700, kuruluşun tüm veri ihlallerinden korunmasını sağlar. Aynı zamanda veri ihlali ihtimalini minimuma indirir. ISO 27001 standardına sahip olan şirketler, şirket güvenliğinin arttığına, veri ihlali riskinin azaldığına ve bilgi sistem korumalarının efektif bir hal aldığına dair geri dönüşlerde bulunuyor.

Şirketlerin en önemli bilgileri, geçmişte yapılan işler ve gelecek planlarının hepsi, dijital ortamlarda muhafaza ediliyor. Bu hem istenilen bilgilere ulaşmayı kolaylaştırıyor hem de siber hırsızlığın kapılarını aralıyor. Şirketler için bu kadar önemli bilgiler, pek çok kişi için önem arz ediyor. Şirketlerin, özellikle de siber güvenlik sağlayan şirketlerin ve milyonlarca kişinin verisine sahip olan bankaların, güvenlik ihlali çok büyük sonuçlar doğurabilmekte. İlk olarak da şirketin itibarını zedeleme riski taşımakta. Bu zararlar, müşteri güvenini sarsmanın yanı sıra, şirketleri büyük maddi kayıplar yaşamaya da itiyor.

ISO 27001 sayesinde şirketinizi, müşteri ve pazar gerekliliği ile uyumlu bir hale getirebilirsiniz. Şirketinizin taşıdığı riskleri minimuma indirgeyebilir ve maddi zararların önüne geçebilirsiniz. ISO 27001 standardına sahip olduğunuzu, müşterilerinize ve diğer taraflara ileterek,  bilgi güvenliği konusundaki hassasiyetinizi de ön plana çıkarabilirsiniz.

Bilgi güvenlik alanındaki riskleri tanımak, önlemenin ilk aşamasını oluşturuyor. Bu riskleri doğru şekilde tahmin edebilmeli ve yönetmelisiniz. Aynı zamanda olası bir durum karşısında sürekli takip edebilmeniz ne şart. Bilgi güvenliğinin ön planda çıktığı günümüzde ISO 27001 sayesinde, şirketinizi olası siber saldırılara karşı etkili bir şekilde koruyabilirsiniz.

ISO 27001 Kimler Almak Zorunda?

ISO 27001 standardı bilinenin aksine yalnızca IT sektörü için önem arz etmez. Ancak, IT sektöründe aktif rol oynayan şirketlerin, güven verme zorunluluğu, farklı sektörler için de geçerliliğini korumaktadır. ISO 27001 standardına sahip olması gereken diğer şirketler aşağıdaki gibi listelenebilir;

  • Sağlık kuruluşları
  • Telekomünikasyon şirketleri
  • Bankalar
  • Sigorta şirketleri
  • Devlet kurumları

Yukarıda adı geçen sektörde aktif rol oynayan işletmeler, ISO 27001 almak için başvuruda bulunabilir. Bu işletmelerin yanı sıra bir de yaptıkları iş gereğince ISO 27001 belgesi almak zorunda olan işletmeler vardır. Bu şirketler aşağıdaki gibi örneklendirilebilir;

  • Bilişim firmaları
  • İnternet servis sağlayıcıları
  • Uydu haberleşme şirketleri
  • Altyapı hizmeti veren firmalar
  • E-fatura yetkisi alan firmalar
  • Mobil şebeke hizmeti veren firmalar

Listede yer alan sektör şirketleri dışında, doğalgaz ve petrol alanında çalışmalarını sürdüren şirketlerin de ISO 27001 belgesine sahip olması zorunlu tutulur. ISO 27001 sertifikası, dijital ortamda depolanan veriyi korumak amacıyla kullanılır. Sözü geçen sektörlerde iş yapan firmaların hepsi, barındırdığı bilgileri korumak ile yükümlüdür.