Yazılımın Önemi Nedir?
Yazılımın önemi günümüzde her geçen gün artıyor. Gelişen teknoloji ile beraber meslekler de yön değiştirdi. Bununla birlikte birçok meslek unutulmaya yüz tuttu. Aynı zamanda bir o kadar da yeni meslek türedi. Teknolojiye yönelik türeyen bu meslekler özellikle üniversitelerde de yeni bölümlerin açılmasına sebep oldu. Fakat bu mesleklere sahip olmak için tek yol üniversiteden geçmiyor. Çünkü kaliteli eğitimler ile de bu mesleklere sahip olmak mümkün.
Yazılım, yazılımcı, yazılım eğitimi son zamanlarda çok fazla duyduğumuz kavramlar. Teknolojinin hızlı ilerlemesi sonucu revaçta olan yazılımcı mesleği geleceğin meslekleri arasında. Yeni kurulan teknoloji şirketleri, kamu, kurum, fabrikalarda bu kolda oluşan açıklar sonucunda çalışma alanları hızlıca arttı. Yazılım alanının genişlemesi, geleceğin teknolojisine erişebilmek ve çağın gerisinde kalmamak için yazılım eğitimi de çok önemli hale geldi.
Yazılımcı Nasıl Olunur?
Teknolojinin en büyük faydası hayatımızı kolaylaştırması, zamandan ve efordan tasarruf ettirmesidir. Yazılım alanında çalışan insanlar da bu faydayı destekleyen işler çıkarırlar. İhtiyaç duyulan teknolojik gelişmeler yazılımcılar tarafından üretildiği için yazılım sektörü çok değerli bir hale gelmiştir. Bu statüdeki bir mesleğe sahip olmak için yazılım eğitimi en öncelikli şarttır. Fakat bu eğitim kaliteli, faydalı ve gerçekten mesleğe hazır bir hale getirebilecek seviyede olmalıdır. Kaliteli bir yazılım eğitimi alarak, teknolojinin ve sektörün gerisinde kalmamak için çalışmak gerekir. Kendini geliştirmek için çabalamanın sonucunda, bu prestijli unvana sahip olabilirsiniz.
Yazılım Uzmanı Ne İş Yapar?
Teknoloji alanında en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden birisi yazılım uzmanıdır. Yazılım uzmanı, bağlı olduğu kurumun ihtiyaçlarını gözeterek Ar-Ge çalışmaları yürütür. Ar-Ge, araştırma ve geliştirmeden gelmektedir ve bir projenin en önemli kısmıdır. Yazılım uzmanları Ar-Ge çalışmalarıyla başladıkları projelerini geliştirirler. Yazılımcılar bilgisayarlarda, mobil cihazlarda ya da yazılım kullanılabilen herhangi bir teknolojik ortamda sistem geliştirebilirler. Aynı zamanda var olan sistemleri iyileştirebilir veya geliştirebilirler. Yazılımcılar -istisnai bir durum söz konusu olmadıkça- yürüttükleri projeleri her açıdan üstlenirler. Tasarımı, bakımı, test edilme süreci, değerlendirilmesi yazılımcının görev tanımlarındadır.
Teknolojinin hızlı bir şekilde ilerlemesinden dolayı yazılımcı da kendini teknolojiyle eş değer bir şekilde güncel tutmalıdır. Bu da sürekli araştırma yapmak, yeniliklerden ve güncellemelerden haberdar olmaları gerektiği anlamına gelir.
Yazılım Uzmanlarında Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Yazılım alanı teknolojinin içinde olduğu için sürekli güncellenen, gelişen bir alan. Bu alanda çalışan insanların da bu gelişmeleri takip etmesi, kendini güncellemesi gerekiyor. Yeniliklerin gerisinde kalmak bu alanda bir iş için daha fazla enerjiyi daha az sonuç için harcamaya sebep olabilir. Bu yüzden yazılım uzmanlarının kendi alanlarındaki yenilikleri takip etmeleri gerekir. Bu gerekçeyle yazılımcıların sürekli araştırma halinde olmaları, gelişmeleri takip etmeleri ve yazılım eğitimi alarak kendilerini güncel tutmaları gerekmektedir.
Yazılım uzmanları uygulama geliştirecekleri için trendlerden haberdar olmalı, bu alanlarda güncel olup, daha fazla nasıl geliştirilebilir diye düşünmeleri gerekmektedir.
Çünkü yazılım alanı komplike bir alandır. Nasıl ki bilmediğiniz bir şehirde kaybolmanız daha olasıdır, bu alanda da aynı şekilde tüm sistemlere hakim olmak ve potansiyel problemleri tanıyabilmek gerekmektedir. Yazılım sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalışması için hataları yakalayabilmek ve çözüm üretmek gerekir. Bu yüzden yazılım uzmanlarının analitik bir zekaya sahip olmaları gerekmektedir.
Yazılım Sektöründe Hangi Alanlar Var?
Yukarıda bahsettiklerimiz ile artık yazılımın ne olduğunu, günümüzde ne işe yaradığını ve gelecekteki durumunun nasıl olacağına hakim olduğunuzu düşünüyoruz. Tüm bunlardan sonra Yazılım Uzmanı olmaya net bir şekilde karar verdiniz diyelim, peki yazılımın çoğunlukla hangi alanlarda kullanıldığını biliyor musunuz?
Yazılım, insanı içerisinde oradan oraya sürükleyen geniş bir evrendir. Birçok farklı alanının olması da bunun göstergesidir. Teknoloji alanında ilgi duyduğunuz her kısımda yazılım alanı mevcuttur. Kendinizi ilerletebileceğiniz alanları sıralamak istersek;
- Web Tasarım ve Geliştirme (Front-End & Back-End)
- Oyun Geliştirme
- Gömülü Sistemler
- Masaüstü Uygulama Geliştirme
- Mobil Uygulama Geliştirme (Android & IOS)
- Siber Güvenlik
- Veri Bilimi / Makine Öğrenmesi / Yapay Zeka (UX)
Yazılım sektöründeki en popüler alanlara örnek olarak verilebilir.
Artık bu saatten sonra tüm bu sektörleri inceleyerek, ilgi duyduğunuz alan üzerine alacağınız eğitimler ile kendinizi geliştirme vakti. Ben sadece tek bir alanda mı geliştirebilirim kendimi sorusunu duyar gibiyiz. Kesinlikle hayır. Yazılım dünyası çok geniş bir alan olduğu gibi sürekli birbiriyle bağlantıları olan bir sektördür. Yani herhangi bir alanda kendinizi geliştirirken farklı bir alanda da bağlantılı eğitimler ile kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.
Unutmayın, iyi bir yazılım uzmanı olmanın yolu kaliteli bir eğitimden geçer. Günümüzün en popüler alanı olan E-Ticaret sitelerini tasarlamak veya kodlamak için front-end tarafında HTML, CSS ve JavaScript dillerini, back-end tarafında Java, .NET gibi yazılım dillerini öğrenmek isterseniz, teknolojinin en eğlenceli kısmı olan oyun geliştirme alanının en çok kullanılan C#, C++ gibi dillerini öğrenmek isterseniz, Android veya IOS mobil cihazlara uygulamalar geliştirmek için Swift, Kotlin gibi yazılım dillerini öğrenmek isterseniz ve daha birçok alanda şirketinizin çalışanlarının alacağı eğitim ile daha bilgili ve deneyimli olmasını istiyorsanız bizimle hemen 0216 234 30 65 numaralı telefon numarasından veya info@deparakademi.com.tr mail adresinden iletişime geçerek istediğiniz alana yönelik eğitim planlaması talep edebilirsiniz.