sosyal medya unutkan mı yapıyor

Sosyal Medya Unutkan mı Yapıyor?

İnternet hayatımızın merkezine yerleşmeden önceki alışkanlıklarımız şimdikinden çok farklı. İnternetin yaygınlaşmasının olumlu olduğu kadar olumsuz etkileri de bulunuyor. Olumlu etkileri bilgiye ulaşma hızı olarak tanımlanıyor. Bilgiye ulaşma hızının artması, iş performansının hızlanmasına yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra internetin yaygınlaşmasının olumsuz etkileri de ön plana çıkıyor. Bilgiye hızlı ulaşmayı sağladığı gibi bilgileri hatırlatma konusunda da etkileri bulunuyor. Bilgileri hatırlatma algoritması, kişilerde unutkanlığa yol açıyor. Günümüzde ‘dijital unutkanlık’ olarak adlandırılan bu etki, bilgiyi bizim yerimize saklayıp hatırlatan sistemin olumsuz bir etkisi olarak ifade ediliyor. Kişinin bir bilgiyi unutmamak için gösterdiği çabayı ortadan kaldıran internet ortamı, unutkanlık seviyesinin zamanla artmasına neden oluyor. Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre ankete katılanların %91.2’si interneti beyinlerinin çevrimiçi uzantısı olarak kullandığını belirtiyor. Sosyal medyanın kişiler üzerindeki olumsuz etkileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için sayfayı okumaya devam edebilirsiniz. Araştırma sırasında bu sorunun engellenmesi için ne gibi yollar izlenebileceğini de öğrenebilirsiniz.

Sosyal Medyanın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Uzmanlara göre sosyal medyada sürekli hızlı geçiş yapan videolara maruz kalan kişilerde odaklanma süresinin uzadığı belirtiliyor. Reels ve tiktok gibi kısa videolar kişi üzerinde odaklanma problemlerine yol açıyor. Özellikle İnstagram algoritması kişinin ilgisine görelik içerikleri sunuyor. Bu sistemi sayesinde bireyin sistem içerisinde uzun süre vakit geçirmesini sağlıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar bu konudan genç yaşta dijital demans olarak bahsediyor. Artık 20 il ve 30 lu yaşlara kadar inen demans hastalıklarının kaynağı sosyal medya olarak kabul ediliyor. Dijital demans problemleri başlangıcında kişilerde sıklıkla rastlanan şikayetlerden biri ezber yapamama oluyor. Dr. Adapınar bu konuda, uzun süreli belleğimize zaman tanımazsak çok erken yaşta bunama görmemiz mümkün olarak ifadelerini kullanıyor.

  • Amerikan Psikoloji Derneği, unutkanlık yaşanması halinde beynin keskinleştirilmesi için somut olayların zihinde canlandırılması gerektiğini savunuyor. Örneğin unutkanlık yaşandığında arabanızı park ettiğiniz anı zihninizde canlandırabilirsiniz. Gerçek ile bağlantı kurulduğunda beyin jimnastiği yapıldığı vurgulanıyor. Bu sayede unutkanlık seviyesinin zamanla azaltılması mümkün hale geliyor.
  • Unutkanlığın azaltılması için yapılabilecekler arasında yeni bilgiler öğrenmek yer alıyor. Yeni bilgiler öğrenmek beynin aktif bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Özellikle televizyon izlemek gibi pasif aktivitelerin azaltılması öneriliyor. Bunun yerine her gün egzersiz yapılması, beyin sağlığı için de önemli kabul ediliyor. Günde ortalama 30 dakika ile 45 dakika aralığında yürüyüş yapabilirsiniz. Bunun haftada en az 4 kez tekrarlayabilirsiniz.
  • Sosyal medyada gündem etiketlerinin süresinin kısaldığı gözlemleniyor. 2013 yılında Twitter öne çıkan başlıkların gündemde kalma süresi ortalama 17.5 saat olarak belirleniyor. 2016 yılında bu oran ortalama 11.9 saat olarak ifade ediliyor. Bu araştırma sonuçlarına göre gün geçtikçe sosyal medyada geçirilen sürede artış oluşuyor.
  • Psikolog Özge Öztaşçı, unutkanlık olgusu üzerinde birçok farklı durumun etkili olabileceğini ifade ediyor. Reelslerin çok hızlı olması, çok çeşitli konular ile karşımıza çıkması dikkat dağınıklığına bağlı unutkanlık başlangıcının oluşmasına neden olarak gösterilebilir.
  • Nöroloji Uzmanı Dr. Sema Targıt sosyal medyanın kelime haznesinin azalmasına yol açtığını vurguluyor. Sosyal medyada anlamlı anlamsız birçok farklı içeriğe maruz kalmanın kişiyi gerçeklik algısından koparabileceğini belirtiyor. Kelime haznesinin azalması unutkanlık başlangıcını beraberinde getiriyor. Günde sadece 15 dakika ile 20 dakikalık sürenin sosyal medyada geçirilmesinin yeterli olduğu ifade ediliyor. Bu oran hem yetişkinler hem de çocuklar için kabul ediliyor. Belirtilen sürenin dışına çıkıldığında hem verimsiz bir zaman kaybı oluşabileceği hem de beyne zarar verebileceği belirtiliyor.
  • Sosyal medya hesapları, oyun platformları, internet siteleri ve banka hesapları gibi birçok alanda hatırlatma sistemini kullanılıyor. Hatırlatma sistemi kişi zihnindeki bilgilerin çıkarılmasına yol açıyor. Bu durum zamanla unutkanlığı beraberinde getiriyor. İnternet sitelerindeki ‘beni hatırla’ seçeneği beynin hatırlama algoritmasında zayıflamalara yol açıyor. Bu durum dijital unutkanlığa neden oluyor.
  • Google aramalarına güven duyulması da yine araştırma yapma konusunda zihni tembelleştiriyor. Bu gibi durumların azaltılması için detaylı araştırma antrenmanları yapabilirsiniz.

Sosyal Medya Olumsuz Etkilerine Karşı Nasıl Kullanılmalı?

Sosyal medya platformları hemen herkes için günün büyük bir zamanını geçirdiği alan olarak tanımlanıyor. Bu zamanın uzaması, verimsiz bir gün geçirilmesine neden oluyor. Bu gibi durumlarda tamamlanması gereken işlerin sürece yayılması ve başarısızlık gibi olumsuzluklar da beraberinde geliyor. Sosyal medyaya ayrılan süre, iş konusunda olumsuz etkiler yarattığı kadar zihinsel sağlığı da doğrudan etkiliyor. Günümüzde unutkanlığın 20’li yaşlara kadar düşmüş olmasının başlıca sebeplerinden biri uzu saatler sosyal medyada zaman geçirmek olarak kabul ediliyor. Sosyal medya kullanımının azaltılması, iş alanında odaklanma sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda zihnin tembelleşmesi engelleniyor. Sosyal medya platformlarında günlük maksimum geçirilmesi gereken süre 15 dakika ile 20 dakika aralığında kabul ediliyor.

  • Sosyal medyada geçirilen sürenin azaltılması için kitap okuma aktiviteleri yapılabilir. Önceden sosyal medyaya ayrılan sürenin boşluk hissi vermemesi ve kişiyi internete itmemesi için kitap okuma saatler öneriliyor. En çok sosyal medyaya bakılan saat dilimlerine okuma planları yapabilirsiniz. Bu sayede sosyal medyada boş zaman geçirmekten kurtulabilir, verimli bir okuma süresi elde edebilirsiniz. Sosyal medya alışkanlıklarını kısıtlamasının yanı sıra kitap okuma alışkanlıkları zihin jimnastiği yapılmasına yardımcı oluyor. Okuma ve anlama hızının artması sayesinde çalışma alanında da verimli bir performans artışı gözlemleniyor.
  • Günün boş saatlerinde sosyal medyada zaman geçirmek yerine bir spor aktivitesi planlayabilirsiniz. İlgi alanınıza yönelik spor aktivitelerine göz atabilir, boş zamanlarını kaliteli şekilde değerlendirebilirsiniz. Bu sayede vücut sağlığı konusunda da olumlu geri dönütler alabilirsiniz. Vücuttaki stresi azaltmak için iş saatleri dışında kalan zamanlarda yüzme, voleybol, basketbol gibi spor dallarında eğitim alabilirsiniz. Bu eğitimler ile hem kendinizi geliştirebilir, hem de zihninizi zinde tutabilirsiniz.
  • Sosyal medya dışında boş zamanları değerlendirmek için sosyalleşebilirsiniz. Arkadaşlarınızla bir kahve eşliğinde sohbet edebilir, verili bir iletişim oluşturabilirsiniz. Farklı sosyal etkinliklere katılabilirsiniz. Örneğin çevre temizliği topluluklarına dahil olabilir, boş zamanlarınızı vrimli bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda farklı alanlarda eğitim alarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Sosyal medyaya ayrılan zamanı azaltmak, zihnin kendini sürekli yenilemesine yardımcı oluyor. Böylece unutkanlık gibi problemlerin yaşanması minimize ediliyor.

Depar Akademi İle Danışmanlık Hizmeti

Depar Akademi sisteminden şirket içi gelişim adına oluşturulmuş olan online eğitimlere göz atabilirsiniz. Ana sayfa üzerinde yer alan kısayolları kullanarak eğitim detaylarına ulaşabilirsiniz. Bu eğitimler arasından şirket faaliyet alanına göre bir tercih yapabilirsiniz. Şirketinizde eksik gördüğünüz alanları tespit edebilir, bu alanlar üzerinde oluşturulmuş eğitimleri değerlendirebilirsiniz. Depar Akademi bünyesinden uzman kişiler rehberliğinde danışmanlık hizmeti elde edebilirsiniz. Sosyal medya bağımlılığı çalışanların iş performansının azalmasına neden oluyor. Bu gibi durumların engellenmesi için ne gibi yollar izlenmesi gerektiğini uzman kişilerden danışmanlık alarak öğrenebilirsiniz. Çalışanlara uygulanabilecek stratejiler arasından kendinize uygun olanları belirleyebilir, bu alanda düzenlemeler yapabilirsiniz. Böylece şirket içi verimliliğin artmasına ve başarılı bir faaliyet elde etmeye yol açabilirsiniz.