Multitasking Nedir

Multitasking Nedir?

Multitasking kökeni ‘multi’ ve ‘tasking’ kelimelerinden geliyor. Bu kelimelerin anlamı çoklu işlem ya da çoklu görev olarak çevriliyor. Kelime gelen olarak ise aynı anda birden fazla iş yapmak olarak tanımlanıyor. Örneğin; araba kullanırken telefonla konuşmak, bir proje üzerinde çalışırken farklı işlerle ilgilenmek gibi faaliyetler sergileyen kişiler multitasking niteliğini kullanır. İki işi bir arada yürütmek dışarıdan genellikle işi hızlandırmak gibi algılanabilir. Ama aksine aynı anda iki farklı fonksiyon ile çalışmaya uğraşan beyinin odaklanmasında problemler oluşmaktadır. İki farklı işle aynı anda uğraşmak aynı zamanda hata payının da yükselmesine neden oluyor. Sanılanın aksine iki işi aynı anda yapmak zaman kaybına yol açacaktır.

Multitasking’in Zararları ve Dezavantajları

Multitasking yani aynı anda birden fazla işi yapma niteliğinin farklı alanlarda birçok dezavantajı bulunuyor. Multitasking niteliğinin dezavantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Beyin Fonksiyonlarını Yavaşlatır

Beyin, sadece bir iş odaklı çalışma mekanizmasına sahiptir. Bu nedenle aynı anda birden fazla iş odaklı çalışması beynin zarar görmesine neden olabilir. Bir Üniversite tarafından yapılan araştırmaya göre Multitasking niteliğinin beyin mekanizmasında kalıcı hasar bırakabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle faaliyetlerin tek odaklı şekilde yürütülmesi gerekir. Beyin fonksiyonlarının sistematik bir şekilde ilerleyebilmesi için her işin tek başına yapılması tavsiye ediliyor.

  • Verimliliği Düşürür

Bir işin tamamlanmadan farklı bir işe başlamak zaman kaybına yol açabilir. Zaman kaybı oluşması da başarı verimliliğinin düşmesine neden olacaktır. Bir proje çalışması içerisindeyken konudan bağımsız bir telefon görüşmesi yapmak odak sapması problemine neden oluyor. Odak sapması, yapılan işe geri dönülmesini zorlaştırıyor. Verimlilik seviyesinin artırılması için doğru şekilde odaklanmak ve dış etkenlerden sıyrılmak önem taşıyor.

  • IQ Seviyesini Azaltır

Multitasking niteliği beynin odaklanma işlevine hasar vermesinin yanı sıra IQ seviyesini de olumsuz yönde etkiliyor. Bir Üniversite tarafından yapılan araştırmaya göre Multitasking niteliğini süreklilik haline getiren bireylerin IQ seviyesi, bağımlı kişiler ile aynı seviyeye kadar düşmektedir. Bu nedenle çoklu iş yürütülmesi beyin frekanslarını olumsuz yönde etkilemektedir. IQ seviyesinin artırılması için sürekli olarak tek bir iş odaklı çalışmak ve farklı jimnastikler yapılması öneriliyor.

  • Strese Neden Olur

Birden fazla işi bir arada yapmak işlerin tamamlanma süresini uzatıyor. Uzayan iş, kişinin stres seviyesinin artmasına neden oluyor. Bitmeyen ve aksine çoğalan işler bireyde stres seviyesinin artmasına yol açmaktadır. Multitasking nedeniyle ortaya çıkan hatalar da yine stres seviyesini artırıyor. Stres kontrolü için yapılması gereken ilk adım tek bir işe odaklanmak.

  • Hata Oranı Yükselir

Multitasking niteliği, aynı anda birden fazla işin yapılması olarak ifade edilmektedir. Bu nitelik birçok farklı alanda olumsuz sonuçlara yol açıyor. Aynı anda birden fazla işin yapılması hata oranının yükselmesine neden oluyor. Hata oranının yükselmesi bireyde strese yol açıyor. Bu gibi durumlar işin başarı seviyesini düşürüyor. Hata oranının minimize edilmesi için yapılan iş sırasında odak sarsacak durumların uzaklaştırılması gerekiyor. Böylece odak seviyesinin artması ve başarı seviyesinin yükselmesi mümkün hale geliyor.

Multitasking’in Olumsuz Niteliklerinden Kurtulmak İçin Neler Yapılabilir?

Beyin fonksiyonlarının zarar görmesinden stres seviyesinin artmasına kadar birçok alanda olumsuz etkilere yol alan Multitasking niteliğinin azaltılması ve sonlandırılması için uygulanabilecek farklı öneriler bulunmaktadır. Multitasking yapmaktan vazgeçmek için uygulayabileceğiniz tavsiyeler şunlardır;

  • Birden fazla işi aynı anda yapmanın övünülecek bir durum olduğunu aklınızdan çıkarın.

Aynı anda birden fazla işi bir arada yürütmek çoğu zaman övünülecek bir yetenek gibi görünebilir. Ancak bu durum stres seviyesinin artmasına ve yapılan işin uzamasına yol açacaktır. Multitasking faaliyetlerinin azaltılması için ilk olarak bu algının ortada kaldırılması gerekmektedir. Tek bir işe odaklanmak bireyin başarı yüzdesini artırır. Bu sayede işe ayrılan zaman kısalır ve farklı işleri de halletme konusunda zaman kazandırır.

  • İşlerinizi önem sırasına göre listeleyin ve bir işi bitirmeden diğerine başlamayın.

İşleri önem sırasına koymak yapılacak işe odaklanma konusunda önemli bir adımdır. İlk olarak günlük işlerinizi önem durumuna göre sıralamakla yola başlayabilirsiniz. İşler arasında geçişte küçük dinlenme molaları koyabilirsiniz. Bu sayede beynin odak noktasını geçmiş işten ayırabilir ve yeni işe tam konsantre şekilde başlayabilirsiniz. Bir işi bitirmeden diğerine başlamayacağınız konusunda kendinize telkin verebilirsiniz. Bu telkinler gün sonunda programladığınız plana uyduğunuzu gösterecek. Bu şekilde işe olan motivasyonunun da arttığını gözlemleyebilirsiniz.

  • Ajanda ya da planlayıcı üzerinden günlük işlerinizi minimize edin. Çok yorucu ve yoğun olan günlerinizi azaltmaya çalışın.

Ajanda ya da planlayıcı üzerinde çalışmak kişiyi her zaman gün içerisinde yapacağı işlere hazırlar. Bu sayede o gün içerisinde yapılacak işlerin önceden görülmesi ve hedeflerin belirlenmesi mümkün olacaktır. Günlük planlarınızı gözden geçirin. Fazla bir iş yükü olduğunu fark ettiğinizde bu işleri önem durumuna göre azaltın. Böylece günlük veriminizi artırabilir, Multitasking yapmadan hedeflerinize kısa sürede ulaşabilirsiniz. Planlayıcı üzerinde ilk olarak sadece günlük planlamalar oluşturun. Buna adapta olduktan sonra haftalık planlama yapmaya başlayabilirsiniz.

  • Çalışırken dikkatinizi dağıtacak şeyleri ortadan kaldırın. Telefon bildirimlerini sessize alın ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı cihazlardan uzaklaşın.

Çalışırken dikkatin dağılmasına neden olan durumların başında teknolojik cihazlar geliyor. Çalışırken bir taraftan telefona bakmak, işin uzamasına ve dikkat dağınıklığına yol açıyor. Bu gibi durumların ortadan kaldırılması için telefon bildirimlerini sessize alabilirsiniz. Aynı zamanda televizyon da yine dikkat dağınıklığı konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Televizyonun sesini kısmak ya da televizyonun olmadığı ortamda çalışmak iş verimini artıracaktır. İşe odaklanma konusunda kendinize teknolojik cihazlardan ayrılma süreleri belirleyebilirsiniz. Bunlara alıştıkça süreyi uzatabilir, tam konsantre bir çalışma alanı oluşturabilirsiniz.

  • Çalışma alanınızı dikkat dağıtacak düzeydeki seslerden izole edin. Gerekirse çevrenizdeki insanları uyarın.

Ses, dikkat dağıtıcı unsurlar arasında şüphesiz ilk sırada yer alıyor. Farklı seslerin duyulması, işten kopma ve konsantrasyonun azalması gibi durumlara yol açıyor. Bu gibi durumların giderilmesi için çalışma alanının olabildiğinde dış seslere karşı izole edilmesi gerekiyor. Bu sayede sessiz bir maksimum odaklı bir çalışma alanı elde edebilirsiniz. Ses izolasyonu sayesinde işlerinize ayırdığınız zamanın kısaldığı ve verimliliğin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Aynı zamanda farklı kişiler ile aynı ortamda çalışıyorsanız bu kişileri sessiz olmaları konusunda uyarabilirsiniz. Sessiz bir çalışma ortamı hazırlamak kişinin başarıya ulaşmasındaki en büyük olgulardan biri olarak kabul edilmektedir.

Depar Akademi İle Başarı Yüzdesi Artırma Danışmanlığı

İş yaşamında başarı oranının artırılması için farklı alanlarda eğitimler düzenleniyor. Bu eğitim danışmanlıklarına başvurarak şirket içi başarı misyonunu düzenleyebilirsiniz. Çalışanlar için verimli bir çalışma ortamı hazırlayabilir, ilk olarak odaklanma konusunda düzeni revize edebilirsiniz. Bunun için Depar Akademi bünyesinden gerekli danışmanlıklar alabilirsiniz. Danışmanlık hizmeti üzerinden farklı uzmanlar ile iletişime geçebilir, ilgili sorunlarınızı dile getirebilirsiniz. Sorunlarınız genelinde inceleme yapan uzmanlar şirketiniz için gerekli danışmanlık hizmetini size sunacaktır. Bu hizmet sonunda düzenlemeler yapabilir, şirket içi verimlilik oranının artışını gözlemleyebilirsiniz. Verimliliğin artması şirket vizyonunu da doğrudan etkilemektedir. Yapılan değişiklikler ile ekip arkadaşlarınızı yönlendirebilir, farklı alanlarda maksimum verim elde edebilirsiniz.