kurumsal hayatın ruhsal yorgunluğu

Kurumsal Hayatın Ruhsal Yorgunları

Kurumsal hayatın tempolu çalışma prensibi, çalışanlarda zamanla farklı birçok ruhsal soruna yol açabiliyor. Ruhsal sorunların başında tükenmişlik sendromu geliyor. Tükenmişlik sendromu, çalışanlar arasında en sıklıkla rastlanan psikolojik rahatsızlıklardan biri olarak kabul ediliyor. Her günü aynı yaşamak kişilerde stres, yorgunluk ve mutsuzluk gibi etkiler yaratıyor. Bu gibi durumların engellenmesi ya da minimize edilmesi için farklı tavsiyeler veriliyor. Uzman kişiler tarafından yapılan araştırmaya göre tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerin, çalışma alanı dışında farklı bir etkinlik yapması, ruhsal rahatlamaya yardımcı oluyor. Kurumsal hayatta yaşanan yorgunlukların nedenlerini, belirtilerini ve baş etmenin yollarını öğrenmek için sayfayı okumaya devam edebilirsiniz.

Kurumsal Hayatta Yaşanan Ruhsal Hastalıklar

Kurumsal hayat çalışanlarında zamanda tükenmişlik sendromu gibi ruhsal sorunlar ön plana çıkıyor. Bunun nedeni her günü aynı yaşamak olarak tanımlanıyor. Sürekli ve her gün aynı tempoda çalışmak, kişilerin tükenmiş, yorgun ve mutsuz hissetmesine neden oluyor. Tükenmişlik sendromu kişinin enerjisinin bittiğini hissetmesi olarak ifade ediliyor. Sendromun oluşma nedeni genellikle uzun süredir devam eden stresin iyi yönetilememesi sonucu olarak tanımlanıyor.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

Tükenmişlik sendromu kişide fiziksel, zihinsel ve ruhsal olmak üzere üç farklı noktada belirti gösterebilir. Fiziksel belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Uyku düzeninde bozulmalar
  • Mide problemleri
  • Yorgun uyanma
  • Nefeste zorlanma
  • Düşük enerji
  • Kalp çarpıntıları
  • Bağışıklık sisteminin düşmesi ve sık hastalanma
  • Sindirim sistemi problemleri

Zihinsel belirtiler;

  • Dalgınlık
  • Unutkanlık
  • Karar verirken zorlanma
  • Çabuk sıkılma

Duygusal belirtileri ise;

  • Olaylara yabancılaşma
  • Keyifsizlik
  • Ani sinirlenme
  • Özgüven kaybı
  • Hayal kırıklığı
  • Tatminsizlik

Tükenmişlik sendromu en çok çalışan bireylerde görülüyor. Kurumsal hayatın tempolu çalışma düzeninde bireylerde zamanla yorgunluk ve tükenmişlik hissi ortaya çıkıyor. Çalışma hayatı dışında özel hayatta kimseye hayır diyememek de yine tükenmişlik sendromu nedenleri arasında sayılıyor.

Ruhsal Yorgunluğun Belirtileri

Araştırmalara göre günümüzde her beş kişiden biri ruhsal yorgunluk belirtileri yaşıyor. Bu durum genellikle tempolu çalışma hayatı nedeniyle oluşuyor. Yorgunlukların fiziksel değil ruhsal olduğunu anlamanın farklı teknikleri bulunuyor. Ruhsal yorgunluk belirtileri şu şekilde açıklanıyor;

  • Uzun Gece Uykusundan Sonra Yorgun Hissetmek

Uzun bir gece uykusundan sonra hala yogun hissetmek ruhsal yorgunluk belirtilerinin başında geliyor. Uyku ile fiziksel dinlenme mümkün oluyor. Ancak ruhsal yorgunluklar uyuma ile geçmiyor. Uyku sonrasında yorgun ve bitkin hissetmek, ruhsal yorgunluk kanıtı olarak tanımlanıyor.

  • İlgisizlik ve Hevessizlik

Gün içerisinde etrafınızda olan olaylara karşı tepkisiz kalıyorsanız ruhsal yorgunluk belirtisi olabilir. Olaylara ve durumlara karşı ilgisizlik fiziksel değil ruhsal yorgunluk sonucu ortaya çıkıyor. Aynı zamanda hevessizlik de yine ruhsal yorgunluk kanıtı olarak kabul ediliyor. Gün sonunda arkadaşlarınızla bir plan yapmaya isteksiz olmak, ruhsal yorgunluk kaynaklı olarak tanımlanıyor.

  • Gün İçerisinde Sürekli Gerçeklikten Kaçma

Gün içerisinde gerçeklikten kaçmak ve sürekli hayal kurmak, bitkinlik belirtisi olabilir. Her günün aynı şekilde ilerlemesi kişilerde hayal kurma dürtüsünü öne çıkarılıyor. Bu durum ruhsal yorgunluğun da bir kanıtı olarak kabul ediliyor. Bu gibi durumlar kişide zamanla tükenmişlik sendromuna yol açıyor.

  • İyiymiş Taklidi Yapmak

Bireylerin bulundukları ortamlarda bulundukları duygu durumlarını yansıtmaması ya da saklaması, ruhsal yorgunluk temeli olarak sayılıyor. İyiymiş gibi rol yapmak kişiyi zamanla daha yorgun ve tükenmiş hissetmeye itiyor. Bu gibi davranışların temelinde ruhsal bunalma ve yorgunluk yatıyor.

  • Ani Duygu Değişiklikleri

Durup dururken gülme ya da ağlama reaksiyonları gösteren bireylerde zamanla ruhsal rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Güncel durum içerisinde sergilenmes gereken davranışın dışında bir davranış ortaya çıktığında stres seviyesinin arttığı gözlemleniyor.

Ruhsal Yorgunluklar Nasıl Giderilir?

Kurumsal hayat içerisinde uzun yıllar çalışma sonunda ortaya çıkan ruhsal yorgunlukların giderilmesi için farklı tavsiyeler veriliyor. Bu alanda kendinizi değiştirmek ve iyileştirmek için tavsiyeler arasından seçim yapabilirsiniz. Ruhsal yorgunluk iyileştirme tavsiyelerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yaşam şeklinin düzenli olması

Düzenli bir yaşam, kişilerde tükenmişlik hissi oluşmasını engelliyor. Ruhsal yorgunlukları gidermek için günlük, haftalık ve aylık planlamalar yapabilirsiniz. Kendinize ilk etapta günlük hedefler koyabilir, hedeflere ulaştığınızda kendinizi motive hissedebilirsiniz. Aynı zamanda uyku ve mola saatlerinizi belirli bir düzene koyabilirsiniz. Bu sayede uzun saatler yorgun bir çalışma ortamı oluşturmayı engelleyebilirsiniz.

  • Haftanın bir günü hobi günü seçilmeli

İlgi alanlarınıza yönelik hobilerinizi keşfedebilirsiniz. Bu hobilerinize haftada en az bir gün ayırabilirsiniz. Bu sayede enerji depolayabilir, dinlenmiş ve toparlanmış bir performans ile çalışmaya devam edebilirsiniz.

  • Yürüyüş, yüzme ya da farklı spor aktiviteleri

Spor aktiviteleri arasından kendinize uygun bulduğunuz bir spor dalını seçebilirsiniz. Boş vakitlerinizi bu spor dalı ile doldurabilir, hayatınızda ölü zamanların oluşmasını engelleyebilirsiniz. Yüzme gibi spor dallarına yönelerek günlük stres ve yorgunluğunuzdan uzaklaşabilirsiniz.

  • Yoğun alkol tüketiminin azaltılması

Alkol tüketimi kişilerde zamanla ruhsal yorgunluk seviyesinin artmasına neden oluyor. Aynı zamanda zinde bir beyin ve düşünme alanını kısıtlıyor. Yorgunlukların giderilmesi konusunda ilk olarak alkol tüketim oranını azaltabilirsiniz.

  • Günlük minimum 7-8 saat uyku

Tempolu bir çalışma düzeninde ruhsal olduğu kadar fizikse de yorgunluk ortaya çıkıyor. Bu yorgunluklar birbirini tetikliyor. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözünden yola çıkarak fiziksel yorgunlukların atılması ile ruhsal yorgunlukların giderilmesi mümkün oluyor. Bunun için günlük minimum 7 saat ile 8 saat arasında uyku süresinin geçirilmesi tavsiye ediliyor.

  • Uzun saatler aç kalmamak

Uzun süre aç kalmak kişide fiziksel yorgunluğa neden oluyor. Bu durum zamanla ruhsal sağlığı da olumsuz yönde etkiliyor. Bu gibi problemlerin yaşanmaması için sık sık ve küçük porsiyonlarda beslenilmesi öneriliyor.

  • Sosyal medya kullanımının sınırlandırılması

Sosyal medyada geçirilen süre verimsiz bir vakit öldürme olarak tanımlanıyor. Sosyal medyada uzun saatler geçirmenin ruhsal problemlere yol açtığı kabul ediliyor. Boş vakitlerin verimli aktiviteler ile değerlendirilmesi tükenmişlik sendromu yaşanmasının önüne geçiyor. Başlangıçta günlük sosyal medya süresini kısaltabilir, bunu zamanla haftaya yayabilirsiniz.

  • Gevşeme egzersizleri

Stresli bir çalışma hayatında stresin vücuttan uzaklaştırılması için egzersiz yapılması tavsiye ediliyor. Hafif müzik eşliğinde yapılan gevşeme egzersizleri kişinin enerjik ve motive bir şekilde çalışmaya devam etmesine katkı sağlıyor.

  • Kitap ve dergi okuma saatleri

Boş vakitleri verimli şekilde değerlendirmek için kitap ve dergi okuma alışkanlıkları kazanabilirsiniz. Günlük minimum 1 saatlik okuma vakti ayırarak yeni bilgiler öğrenebilir, zamanınızı verimli kullanabilirsiniz. İlgi alanınıza yönelik kitaplardan oluşan mini bir kütüphane oluşturabilirsiniz. Özel dizayn edilmiş bir okuma alanı oluşturarak okuma konusunda kendinizi motive edebilirsiniz.

Depar Akademi İle Ruhsal Yorgunluk Danışmanlığı

Depar Akademi sisteminde farklı konular için özel olarak hazırlanmış eğitimler yer alıyor. Bu eğitimlere ana sayfa üzerindeki kısayolları kullanarak ulaşabilirsiniz. Eğitimler arasından kendinizde ya da şirketiniz çalışanlarında eksik gördüğünüz noktaları belirleyebilir, bu alanda bir gelişim sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Depar Akademi sisteminde danışmanlık hizmetleri de bulunuyor. Uzman kişilerden gerekli konularda danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Bu sayede eksik gördüğünüz alanlarda önemli değişiklikler yapabilirsiniz. Depar akademi uzmanlarına problemleri anlatabilirsiniz. Şirketinizin faaliyet alanına yönelik yapabileceğiniz düzenlemeler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Çalışanlar ekseninde de bir düzenleme yapabilirsiniz.