İşi İşte Bırakmanın Önemi
Doğası gereği bazı işlerin daha net çalışma sınırları oluyor. Fakat esnek çalışma saati gerektiren işler, iş saati kavramını ortadan kaldırmakta. Sınırların belirli olmadığı çalışma alanları, kişilerin aklının iş dışındaki zamanda dahi işle meşgul olmasına neden oluyor.
Ev yaşantısına götürülen işler, dengenin bozulmasına yol açabiliyor. Örneğin evde ailenizle yemek yerken kimseyi etkin dinleme performansı sergileyemeyebilirsiniz. Bu evde dinlenmeniz gereken saatlerde dahi aklınızın bir köşesinde iş düşünmekten kaynaklanıyor. Mesela haneniz içerisinde gerçekleşen bir olaya odaklanmaktansa, maillerinizi kontrol etmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Bu durum işi işte bırakmanın önemini gözler önüne seriyor. Pek çok çalışan tarafından sergilenen bu tutum, şirketinizin kültürü, yöneticiniz ve ekip arkadaşlarınız kaynaklı oluşmuş olabilir. Fakat doğru yöntemler ile bu alışkanlığı geride bırakabilir ve işten kalan vaktinizi oldukça verimli bir şekilde geçirebilirsiniz. Bu anlayış ile sizler için ‘’İş neden işte bırakılmalı?’’, ‘’Eve iş getirmenin yarattığı problemler neler?’’ gibi pek çok merak edilen soruyu yanıtladık.
İş Neden İşyerinde Bırakılmalı?
Çalışma hayatı farklı çalışma prensiplerini beraberinde getirir. Şirketler yapı olarak benzerlik gösterse de çalışma dinamikleri, anlayışları ve uygulamaları açısından farklılıklara sahiptir. Farklılaşan şirket özellikler çalışma saatlerinde de görülür. Örneğin kurumsal bir şirkette, 8 saatlik mesai sonrasında masanızı terk edip evinize gidebilirsiniz. Çalışma saatleri belirlidir ve haftanın belli günleri çalışanlar bu saatler arasında çalışmak ile yükümlüdür. Vardiyalı bir sistemde çalışıyorsanız, çalışma saatleriniz günlük olarak veya haftalık olarak değişebilir.
Fakat işin, çalışma saatleri dışına çıkması, şirketlerden çok çalışan kaynaklıdır. Çalışma saatiniz ne olursa olsun, iş hayatı ve ev hayatı dengesi kurmak önemlidir. Çalışanların gününün büyük bir bölümü işyerinde geçer. Bu da zaman içerisinde kişilerin sınırlarının esnemesine neden olabilir. Bu durum farklı örnekler ile açıklanabilir.
Bir şirkette işe başladığınızda öncelikle işe alışma süreci yaşarsınız. Ardından çalışma alanınızdan memnunsanız, bu aşama yerini aidiyet oluşturmaya bırakır. Aidiyet zaman içerisinde, günün büyük bir bölümünün geçirildiği çalışma alanının, günlük hayata yansımasına neden olabilir. İşyerinde yaşanan bir problemi, sonrasında da fazlasıyla düşünüyor olabilirsiniz. Bunun yanı sıra, işyerinde başladığınız bir işi bitirememiş ve evde devam etmek isemiş olabilirsiniz. Bahsi geçen durumlar, kişilerin zaman içerisinde görünmez ama ince bir katmanı esnetmelerine neden olur. Farkındalık sağlanmazsa, işi eve getirme eylemi sıklaşmaya ve tekrarlanmaya devam eder. Peki, neden işte olan işyerinde kalmalı?
İşi, iş saatleri dışında düşünmek olumsuz bir davranış değildir. Olumsuzluk, bu düşünce yapısının, sosyalleşme veya önem verilmesi gereken diğer olgulara verilen önemi azaltma ihtimalidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, ince ve görünmez bir katmanın, kişi hayatını olumsuz etkileyecek şekilde şekil değiştirmesidir. İşi iş yerinde bitirmek, pek çok avantaj sağlar. İşyerindeki problemlerin günlük hayattan uzak tutulması bağımsız ve soğuk kanlı çalışan profilini destekler.
İşi Eve Getirmek Nelere Neden Olur?
İşi eve getirmek, aslında oldukça basit bir eylemdir. Eve geldiğinizde, iş maillerinizi kontrol edebilir, çalışanlarınızın günlük görevlerini bitirip bitirmediğini denetleyebilir veya projeye hazırlık için daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Yapılan bu eylem, önemli ve gerekli anlarda uygulandığında yarar sağlar. Fakat bu eylemin tekrarlanması, giderek dozajının artırılması, bazı olumsuzlukları beraberinde getirebilir.
Çalışma saati, kişilerin görevlerini belirli bir zaman diliminde yerine getirmesinde itici bir güçtür. Gün içerisinde yerine getirmeniz gereken rutin işler olduğu gibi, pozisyonunuza bağlı olarak, anlık krizler ile ilgilenmeniz gerekebilir. Çalışma saati olmasaydı, kişiler rutin işlerini erteleyebilir ve kendileri için ideal zamanda mevcut rutin görevleri tamamlayabilirdi. Bu noktada, rutin işlere daha başlamamış fakat kriz ile ilgilenmesi gereken bir çalışan düşünelim. Yerine getirilmeyen görev bilinci kişileri strese sokar. Mevcut strese anlık müdahale edilmesi gereken durumlar eklendiğinde denge bozulur. Stres artar ve belki de normal şartlarda verilebilecek ideal bir karar yerini, zarar ettirecek bir karara bırakabilir. Şimdi işi eve getirmeyi baz alalım. İşin eve getirebileceğini bilmek kişileri aynı rahatlık hissine sokar. Çalışan kişi, kendi programını bilinçli bir şekilde planlayamaz ise işler birikir. Biriken iş stresi, stres ise düşük çalışma performansını beraberinde getirir.
Eve getirilen iş zaman içerisinde bir opsiyondan, kazanılan bir alışkanlığa dönüşebilir. İşi eve getirmek yalnızca iş hayatında olumsuz etkiler doğurmaz. Sosyal yaşantıyı da aynı ölçekte etkileyebilir. Örneğin zaman içerisinde kendinize ve sevdiklerinize ayıracağınız vakit azalır ve bu vakti iş kaplar. Sevdiklerinizin özel günlerinden mahrum kalabilirsiniz. Bir farklı bakış açısında ise bedenen onların yanında olsanız da akıl olarak işte takılı kalabilirsiniz. İşi işte bırakmamak iş dışında geçirilen zamanı verimsiz bir hale dönüştürebilir.
İşi İşyerinde Bırakmak İçin Öneriler
İş hayatı ve sosyal hayat dengesi, bireylerin mutluluk ve motivasyonunda büyük rol oynar. Bu nedenle iş hayatını ve sosyal hayatı birbirinden ayırmak önemlidir. Günlük yaşantınızı ve sorumluluklarınızı birbirinden kolaylıkla ayırabilir ve edindiğiniz alışkanlıktan kopabilirsiniz. İşte sizin için hazırladığınız işi işte bırakma yöntemleri;
-
Çalışma Saatini Net Şekilde Belirlemek
Esnek çalışma saatleri olan bir işte çalışıyor olabilirsiniz. Bu durumda rahatlıkla, çalışmanız gereken süreyi kendi önceliklerinize veya kişisel işlerinize göre belirleyebilirsiniz. Yalnız çalışma saatlerini rutine oturtmak için net olmalı ve belirlediğiniz çalışma saatlerine kararlı bir şekilde uymalısınız.
-
Zihininizi Berraklaştırın
Yapmanız gereken işler ve ne zaman yapacağınızla ilgili karar vermelisiniz. Bu kararı verirken zihinsel berraklık oldukça önemli. Ancak bu şekilde ideal bir çalışma programı oluşturabilirsiniz. Belirli saatler arasında şirket içerisinde çalışıyorsanız, rutin görevleriniz olabilir. Elinizdeki işi size verilen zamanda açık bir zihinle tamamlayama odaklanın. Esnek çalışma saatleriniz varsa veya evden çalışıyorsanız, günlük çalışma programı yapabilirsiniz. Çalışma listenizi kontrol ederek devam edebilir ve görevlerinizi çalışma saatleri içerisinde tamamlayabilirsiniz. Böylelikle işinizi bitirdiğinizde kendi sosyal yaşantınıza tam olarak odaklanabilirsiniz.
-
Çalışma Arkadaşlarınızla Doğru İletişim Kurun
Bir ekip çalışması sürdürüyor olabilirsiniz. Bu noktada iş arkadaşlarınız ile açık iletişimde bulunmak avantaj sağlar. İşi işte bırakmak istiyorsanız, mevcut iş ile alakalı iletişimde kalmak için zaman aralıkları belirleyebilirsiniz. Örneğin görevlerinizi programlı şekilde sürdürerek mesainizin bitmesine yarım saat kala tamamlayabilirsiniz. Böylelikle artan zamanınızı iş arkadaşlarınız ile sürdürdüğünüz çalışma hakkında görüşmek için ayırabilirsiniz. Çalışma arkadaşlarınıza atılan mailleri, örneğin sabah 8 ile akşam 5 arasında okuyup yanıtlayacağım şeklinde dönüş yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra gün içerisinde işle alakalı sorulan bir soruyu yine benzer saat dilimleri vererek, çalışma saatleri içerisinde yanıtlayacağınızı iletebilirsiniz.
-
İşi İşte Bitirmek
Aslında çalışma hayatı için asıl önemli anlayış işi işte yapmak. Çoğu kişi için asıl iş herkes ofisten çıktıktan, varsa çocukları yatırdıktan sonra yapılan iştir. Hatta geniş bir kitle en verimli işin bu zaman aralıklarında yapıldığını düşünüyor. Bunun sebebi konsantrasyon dağıtıcı etkenlerin uzakta bırakılması. Bir nevi evin çalışma için konfor alanına dönüştürülmesi. Fakat bu anlayış, işyerinde çalışılan saatlerin verimini düşürebilir ve sizin işi bitirmek için gecikmenize hatta işi ötelemenize neden olabilir.
Depar Akademi, farklı alanlarda çalışmaları olan pek çok kurum ve kuruluşa danışmanlık yapıyor. Depar Akademi’nin sunduğu Eğitim Çözümleri ile çalışanlarınızı daha verimli birer ekip arkadaşına dönüştürebilirsiniz. Doğru yönlendirme sayesinde artan bir grafik çizebilir ve işlerinizi bir adım ileriye götürebilirsiniz.