İş Yerinde Konfor Alanından Çıkmak Ne Kadar Gerekli?

İş Yerinde Konfor Alanından Çıkmak Ne Kadar Gerekli?

Bir iş yerinde uzun süre çalışmak veya çalışma alanında uzun süreli kalmak kişilerin zaman içerisinde kendi konfor alanlarını oluşturmalarına neden olabiliyor. Konfor alanı, bireylerin kendini iyi hissettiği ve kendi için oluşturduğu ideal bir psikolojik alan olarak ifade edilebilir. Kişiler, kendine bir konfor alanı zaman içerisinde iş yerlerinde konfor alanı oluşturabilir. İş yerinde çalışanların kendilerine oluşturduğu bu alan sürprizler içermeyen, tanıdık, sadece kendi kontrolünde olan bir alandır.

Çalışma alanında konfor alanında olmak ve bu konfor alanından çıkmak istememek iki farklı kavramdır. Bir diğer deyişle kişiler iş yerlerinde kendi konfor alanlarını oluştururlar. Bu alandan çıkmaya hazır olabilirler fakat bulundukları mevcut konumu benimsemişlerdir. Konfor alanından çıkmak istememek ise belirsizliklere veya yeni atılımlara kendini kapatmaktır. Bu çalışan profili, yeni deneyimlerle baş etmek istemez veya baş etmeye korkabilir. Bu noktada, iş yerinde konfor alanından çıkmak gerekli midir? ‘’Konfor alanı nedir?’’, ‘’Konfor alanından çıkmak gerekiyor mu?’’, ‘’Konfor alanından nasıl çıkılır?’’ gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık. 

Konfor Alanı Nedir?

İnsanların tanıdığı, bildiği bir ortamda, istedikleri her şeyi kendileri için verimli olacak şekilde kontrol edebildiklerini düşündükleri alan konfor alanıdır. ‘’Konfor alanı nedir?’’ sorusuna kısaca, kişilerin kendilerini rahat hissettikleri, belirsizlik ve risklerden uzak kaldıklarını düşündükleri alan şeklinde de yanıt verilebilir. Konfor alanı psikolojik açıdan incelendiğinde üç temel aşamadan oluşur. Bahsi geçen bu aşamalar sırasıyla; konfor alanı, optimum performans alanı ve tehlikeli alandır.

İlk alan olan konfor alanı içerisinde, kişiler kendi oluşturdukları tehlikesiz ortamda en düşük seviyede kaygı yaşarlar, hatta çoğunlukla yaşamazlar. Konfor alanın rahatlığına ve tehlikesizliğine zaman içerisinde alışan kişiler alanın dışına çıkmazlar ve alan dışına çıkmamak için de direnç gösterebilirler. Kişilerin sahip oldukları yetenekleri veya yetkinlikleri bu alanın dışına çıkmadıkça tetiklenmediği için gelişme göstermeyebilirler. Bireyin sürekli gelişme ve sürekli öğrenebilme kabiliyetinin ilerleyebilmesi için bu alandan çıkması oldukça önemlidir. Kişilerin kendileri için oluşturduğu konfor alanı için ilerlemeyi engelleyen bir unsur denilebilir.

Optimum performans alanı adından da anlaşılacağı gibi; en iyi, en büyük, en üst düzey anlamlarına gelen optimumda yaşanılan gelişmeyi ifade eder. Gelişmenin yanı sıra öğrenme ihtiyacını da destekler. Kişiler bu alan içerisindeyken kendilerini ve yeteneklerini keşfederek ilerlemeyi destekleyebilirler. Aynı zamanda ilk alan olan konfor alanından farklı olarak, risk almaktan kaçınmazlar. Yapılan ve ilgi duyulan her konu ve görev heyecan ile yapılır. Bu alanda yer alan kişilerin amaçları vardır ve buna ulaşmak için çaba sarf ederler.

Tehlike alanı ise konfor alanı dışında kalan kısımdır. Bu alanda kişilerin hissettiği kaygı seviyesi çok yüksektir. Verilen yeni işi yapamayacaklarını ve görevlerini yerine getiremeyeceklerini düşünürler. Bu da onları sosyalleşmekten ve şirket içerisinde yer edinmekten alıkoyar.

Konfor Alanından Neden Çıkmak İstemeyiz?

Konfor alanının kişilerin kendilerini rahat ve iyi hissettikleri bir unsur olduğundan bahsetmiştik. Kişilerin kendilerini bu alanda konforlu hissetmesi, onların hareketlerini ve ilerleyişlerini kısıtlar. Peki gerçekte konfor alanından neden çıkmak istemeyiz?

Kişilerin oluşturdukları huzurlu ortamdan dışarı çıkmadıkça sabitlikleri artar. Bi diğer deyişle kişiler konfor alanlarının dışına çıkıp ilerleme kaydettiklerinde kendilerini huzursuz hissedebilirler. Bu noktada iş yerinde çalışan bir kişiyi baz alalım. İlerleme keydetmeyi reddeden bir çalışan psikolojisi. Bu noktada sahip olduğunuz görev ve yetkinlikleri ideal şekilde yerine getiriyor olabilirsiniz. Bu gibi bir durum, şirket içerisinde görevinizi kaybetmenize neden olmaz. Çünkü alanınızda verimli bir çalışma kaydediyorsunuz. Fakat iş yerinde konfor alanında kalmak, ilerleyişi durdurur. Sizden seneler sonra işe girmiş ve aynı konumda çalıştığınız bir iş arkadaşınız şirket içerisinde yükselirken siz sabit noktanızda durmaya devam edersiniz. Bu durum psikolojik yıpranmalara, kendinizi yetersiz hissetmenize ve zaman içerisinde performansınızın düşmesine neden olabilir. Bu durum aynı zamanda belli bir süre sonra memnuniyetsizlik durumuna da dönüşebilir.

Kişiler, alışık oldukları düzen içerisinde kalmak istedikleri için konfor alanından çıkmak istemez. Örneğin her gün yapılan bir işin hata payı ilk defa yapılan bir işe oranla oldukça azdır. Hata payı olmaksızın çalışmak kişilerin kendilerini iyi ve güvende hissetmesini sağlar. Yeni işler ile nasıl baş edeceğini bilemeyen bir çalışan, kriz yönetimi konusunda eksik kalacaktır.

Kurumsal şirketlerde herkesin belli bir görevi olduğu için çalışanların yer yer konfor alanından çıkmak istememesi problem yaratmaz. Fakat Startup şirketlerde çalışan kişiler için durum aynı değildir. Startup şirketlerde, kişiler yer yer birbirinin eksiğini tamamlayabilmeli ve bir takım oyuncusu olmalılardır. Bu durumda, konfor alanından çıkmak istemeyen bir çalışan, beklenen performansı sergileyemeyebilir. Bu gibi durumlarda konfor alanından çıkmak önemlidir.

Kişilerin belirsizlik ile baş edemeyeceği korkusuna kapılması konfor alanından çıkmak istememelerine neden olur. İş yapılsa belki başarı bulabilecekken, bu endişe onları adım atmaktan uzak tutar. Bunun yanı sıra işi yanlış veya yetersiz yaparım korkusu da bu hissiyatlar içerisine eklenebilir.

Konfor Alanından Çıkmak Size Ne Kazandırır?

Kaybedilen zamanı geri dönüp kazanmak mümkün değildir. Akıp giden zamanın telafisi olmaz. Kişinin kendini rahat hissettiği rutin, bir süre sonra monotonluk hissi uyandırabilir. Bu da yapılan işin zaman içerisinde bulantıcı bir hale dönüşmesine hatta sıkıcı görülmesine neden olur. Yaşanılan bu durum ruh sağlığını ve zaman içerisinde beden sağlığını dahi olumsuz yönde etkileyebilir. Konfor alanından çıkmak, aynı zamanda kişilerin kendisini günlük hayatın monoton ve olumsuz etkisinden kurtarmak anlamına gelir. Rutinin dışına çıkılması kişilerde özgürlük hissi ve macera duygusu yaratır. Aynı şekilde; konfor alanından çıkmak ve bu alanı terk etmek, kişilerin kendilerini geliştirmek ve kişisel başarı kazanmak için bir fırsat oluşturmasına yardımcı olur.

İlerleyiş için Konfor Alanından Çıkmanın 5 Yolu

Gelişimin bir yerden sonra önünü kesen konfor alanı, hazır hissedildiğinde terk edilmelidir. İş alanında etkili bir ilerleyiş ve yeni atılımlar için önerileri sizler için derledik. İşte konfor alanından çıkmanın 5 yolu;

    • Hedef Belirlemek

    Bir işe başlamadan önce hedef koymanız, somut bir amaca yürümek için önemli bir etkendir. Bu sayede hem ilerleyebilir hem de geri dönüp baktığınızda zaman içerisinde kat ettiğiniz yolu görebilirsiniz. 

    • Yeni Hedefler

    Bir başarı elde etmiş olmak, kişileri konfor alanında tutmaya neden olabilir. Bu önleyici ve sınırlayıcı düşünce, kişilerin yeni atılımlar yapmasının veya hayallerinin peşinden koşmasının önüne geçer. Yeniliğe açık olmak manevi rahatlamayı ve ardından başarıyı getirebilmektedir. 

    • Harekete Geçmek

    Başarılı olmak, yaşanılan her durum karşısında dik bir duruş sergilemek veya her görevin üstesinden gelmek olarak tanımlanamaz. Başarısızlıklar bir sonraki görevin net başarısını getirecek deneyimleri oluşturabilir. 

    • Başarı İçin Adım Atmak

    Çalışma ortamınız konfor alanınızı oluştursa da başarıya giden yol için bir engel olabilir. Çalışma ortamının başarınızı desteklemesi için, bu ortamın kişiler tarafından yaratılması gerekir. Kendinize sınırlandırıcı mazeretler üretmektense, kendiniz için adım atmaya başlayabilirsiniz. İş alanında farklı bir pozisyon deneyebilir veya iş edinimleriniz sayesinde şirketi ileriye taşıyacak bir fikrin mimarı olabilirsiniz. 

    • Zorluklara Göğüs Germek

    Konfor alanı dışında pek çok bilinmezlik sizi bekler. Karşınıza çıkan ilk zorlukta pes etmek yerine denemeye devam etmelisiniz. Bu sayede başarıyı nasıl elde edeceğinizi deneyimleyebilirsiniz.

İş hayatında ihtiyaç duyabileceğiniz tüm çözümler Depar Akademi’de sizleri bekliyor. Depar Akademi alanında uzman kadrosu ile onlarca kurum, kuruluş ve firmaya danışmanlık veriyor. Siz de firmanızı büyütmek veya temellerini güçlendirmek için Depar Akademi eğitim çözümlerinden yararlanabilirsiniz.