Girişimcilik Fikirleri Aromatik Yağlar

Yağ Gibi İş Arayanlara Yeni Trend Sektör: Aromatik Yağlar

“Yağ gibi iş” deyimi dilimize yerleşmiş, etkili bir ifade biçimi. İşlerin kolay aktığı, sorunsuz ve keyifli olduğu çağrışımını yapıyor. Peki bu kadar kolay iş var mı? Aslında her işin kendine özgü zorlukları ve mücadele meydanı var. Zaten işi iş yapan da bu. Ama bir sektörün canlı olması, fırsat sunması orada yapılan çalışma ve yatırımların karşılık vermesi demek. İşte bunda biraz konfor var. Peki böyle fırsatlar sunan ve henüz herkesin üşüşmediği işler var mı? Elbette var! Bunlardan biri de aromatik yağ sektörü. Geçmişte “şifacılık” ile özdeşleşen ve pek de ciddiye alınmayan aromatik yağları, hekimler de tedavilerini desteklemek üzere kullanmaya başlayınca bu alana ilgi arttı. Peki aromatik yağ sektörü nedir, aromatik yağ sektöründe ne gibi fırsatlar var?

Aromatik Yağ Sektörü Büyüyor!

Bitkilerin özlerinden oldukça zahmetli bir biçimde elde edilen çok değerli yağlar; ilaç, kozmetik, kişisel bakım, mum üretimi, parfüm, aromaterapi gibi alanlarda kullanılıyor. Yağların her birinin etken maddesi ve etkisi farklı. Bu yağlara olan talep ile sektör büyüyor. Hem yetişmiş uzmana, hem yağların kendisine hem de yağlardan yapılan ürünlere ve bunları çeşitlendirecek yeni iş fikirlerine talep var.

Aromatik Yağ Ne Demek?

Son yıllarda zihinsel ve bedensel bakım, insanlar için çok daha fazla odaklanılan bir konu haline geldi. Pek çok kişi; spor yapmak, psikolojik terapi almak, doğal ürünlerle bakım ve temizlik sağlamak için doğal ürünlerin gücüne güveniyor. Kimyasal içeriği yoğun ürünlerden kaçış, insanları kitleler halinde doğal olana itiyor. Bitkilerin distilasyon adı verilen çok zahmetli bir işlemden sonra yağlarının çıkarılması sonucu elde edilen ürüne de aromatik yağ deniyor. Diğer adı uçucu yağ olan bu ürünler, tamamen bitkisel özler. Nane yağı, lavanta yağı, gül yağı, papatya yağı, sarımsak yağı, portakal yağı, limon yağı, kekik yağı, kantaron yağı gibi çeşitleri var. Her yağın özelliği de içeriği mineral ve etken maddeleri de farklı. Bu da onların farklı ihtiyaçlara cevap vermelerinin nedeni. Örneğin nane yağı, ferahlatıcı ve temizleyici bir özelliğe sahip. Papatya yağı ise cilt tarafından emildikten hemen sonra sakinleştirici bir etkiye neden oluyor. Kekik yağının mide rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Lavanta yağı bir afrodizyak ve gül yağı da cildi rahatlatıyor. Bu saydıklarımız popüler bir kaç aromatik yağ türü ve onların ilk akla gelen özellikleri. Ancak bu alanda anlatılacak şeyler, çok detaylı ve kapsamlı. Zaten bu nedenle de Türkiye’de Aromatik Bitki Teknolojisi adı verilen bir yüksek okul bölümü var.

Aromatik Yağlar Neden Kullanılır?

Çin tıbbında ve Orta Asya Türklerinden kalan yazıtlardan öğreniyoruz ki eski Türklerde aromatik yağlar, tedavi amaçlı kullanılmış. Binlerce yıl boyunca insanlar bitkilerden uçucu yağlar elde etmiş ve bunları cam şişelerde saklayarak farklı hastalıkların tedavisi için uygulamalara dahil etmiş. Günümüzde de bu şekilde şifa sunan uzmanlar var. Ancak temelde ana tedavi için hekimlere güvenmek en doğrusu. Aromatik yağların etkilerinden yararlanmak için de mutlaka bu alanda eğitim almış kişilerden destek almak gerek.

Genel anlamda rahatlamak üzere ya da uykuya dalmayı kolaylaştırmak için kullanılan yağlar var. Ayrıca bir konuya konsantre olmak, meditasyon için motive olmak, ağrıları rahatlatmak, zihin açıklığı sağlamak gibi amaçlarla da kullanılıyor. Ortamın havasını rahatlatıcı kılmak, ortamdaki havayı temizlemek üzere de tercih edebilirler. Bunun yanında cinsel dürtüleri arttırma veya ortamın enerjisini yükseltme gibi etkileri olan aromatik yağlar da var.

Aromatik yağlardan sabun ve mum yapımı da çok yaygın. Ayrıca yağların doğrudan masaj için kullanımı, banyo suyuna eklenmesi de tercih edilen uygulamalar.

En Çok Gençler Kullanılıyor!

Aromatik yağlar, yağlarla tedavi, doğal yağlarla bakım gibi kavramlar deyince aklınıza hemen yaşlı bir kitlenin ihtiyaçları gelmiş olabilir. Oysa rakamlar, tam tersini söylüyor. Bu yağlardan elde edilen ürünlerin ve yağların kendilerinin 18- 40 yaş arası kitle tarafından tercih edildiği tespit edilmiş. Ayrıca ürünlerin temini için de e-ticaret kanalları tercih ediliyor.

Sektörün Sunduğu İş Fırsatları Neler?

Dünya genelinde genç ve geniş bir kitlenin ilgisini çeken aromatik yağlarla ilgili hemen her iş fikri cazip görünüyor. Peki, bu alanda ne gibi işler yapılabilir. Bir kaç öneri paylaşmak istedik.

  • Aromatik Yağ Üreticisi Olun!

Distilasyon için gereken cihazlar oldukça pahalı. Ama bazı hibe ve destek programlarına başvurarak cihazları edinebilirsiniz. Sonra da bitkilere ulaşarak bunların yağlarını çıkarıp, şişeleyerek satabilirsiniz. Hem iç hem de dış pazarda alıcısı olacak bir iştir. 

  • Aromatik Yağ Uygulamaları Yapın!

Aromatik yağlarla yapılan masajlar, bakımlar hakkında bilgi edinmek üzere eğitim alabilirsiniz. Sizin için yeni bir kariyer fırsatı olacaktır. Sonra da freelance çalışma prensibi ile uygulamalara başlayabilirsiniz. Elbette gerekli izin ve belgeleri edinmelisiniz. 

  • Aromatik Yağlar Üzerine Akademik Çalışmalar Yapın / Uzman Olun!

Bir şeyi uygulamak ya da üretmek üzerine değil de uzmanlaşmak üzerine çalışmayı seviyorsanız, pandemi sonrası dijitalleşen eğitim sektöründe sizin için aromatik yağlar harika bir fırsat olabilir. Aromatik yağlar hakkında çok donanımlı bir hale geldikten sonra bu bilgiyi ihtiyacı olanlara ulaştırarak da para kazanabilirsiniz. Bu alanda dijital eğitimler verebilirsiniz. Zamanla sizden eğitim alanlardan oluşan bir eğitim kadronuz bile olabilir. 

  • Aromatik Yağ Ambalajları Üretin!

Aromatik yağların koyu renkli cam şişeler içinde saklanması önemli. Piyasaki şişeler ise birbirinin aynısı. Bu şişeler için sıra dışı alternatifler tasarlamak ve bunları üretmek de pazardan pay almanıza yardım edebilir. 

  • Aromatik Yağ Satın!

Satış uzmanlığı, her dönemde ve her ürün ya da hizmet için fırsatlarla dolu bir alandır. Anadolu’da yetişen bitkilerin özlerinden elde edilen yağları, dış pazara satmak üzere bağlantılar kurabilirsiniz. Kendi e-ihracat sitenizi kurabilir ya da küresel online pazaryerlerinde satış yapabilirsiniz. Bu amaçla sektör analizleri ve dijital dönüşüm gibi konularda eğitim desteği alarak yere sağlam basan bir hamle yapabilirsiniz.

Dünya genelindeki iş fırsatlarını yakalamak üzere dijital analiz, dijital dönüşüm ve iş süreçleri yönetimi alanında Depar Akademi uzmanlarından destek alabilirsiniz. Hayalinizdeki iş fırsatı için sizinle birlikte hayal kuracak ve heyecanlanacak bir ekiple doğru adımları atmak için ilerleyebilirsiniz.