Girişimcilik Örnekleri

Etkileyici Girişimcilik Örnekleri

Etkileyici girişimcilik örnekleri için hazır mısınız? Kitaplar, dergiler, dijital platformlar ve konferanslar aracılığı ile dilden dile dolaşan efsaneler. Başarılı girişimciler. Sanayi ve ticaret sektörler başta olmak üzere, büyük başarı hikayeleri şahitlik edenler tarafından anlatılıyor. Hayallerinin peşinden giden girişimciler, hem sektöre yön veriyor hem de başkalarına ilham olmaya devam ediyor.

Günümüzde etkileyici girişimcilik örnekleri, kurumlara verilen seminerlerde sıklıkla anılıyor. Bu durum sıfırdan başlamanın neler ile sonuçlanabileceği konusunda önemli bir örnek teşkil ediyor. Girişimciler başardıkları işler sayesinde yeni gelenlerin de yolunu açıyor. Başarılı girişimcileri örnek alan yeni nesil çalışanlar, hayatlarına farklı bir yoldan devam etmek için güç buluyor. Başlarda çoğu girişimci için hayal olan durumlar şu an o kişilerin gerçekleri haline dönüştü. Dünya üzerinde onlarca hatta yüzlerce örnek alınan ve hikayelerinden ders çıkarılan girişimci var. Peki, başarılı girişimciler kimler? Girişimci nasıl olunur? Girişim ve girişimcilik nedir? Yazımızda bu ve bunun gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

Girişimcilik Nedir?

Başarı hikayeleri ile hayatlarımıza giren girişimciler, kişilere ‘’Girişimcilik nedir?’’ sorusunu sorduruyor. Girişimcilik günümüzde farklı şekillerde tanımlanır. Girişimcilik, maddi kazanç sağlamak için bir işe atılmak anlamına geliyor. Fakat bu kadar ile sınırlı değil. Girişimcilerin tek amacı için kar etmek denilemez. Girişimciler, topluma faydalı olduğuna inandıkları iş için, değişim yaratmak isteyen kişilere verilen addır. Girişimcilik, ezber bozan durumlar yaratan kişilerin, insanların hayatlarına farklı ve yeni bir şey katmak olarak da tanımlanabilir.

Kendi içerisinde türlere ayrılan girişimcilik, sıfırdan yeni bir iş kurmaya dayanır. Bu nedenle, işin başlatılabilmesi için yatırım gereklidir. Yatırım, işe inancı olan kişilerin, bu olgunun başlatılmasında yaptıkları maddi destektir. Bazıları kazanç üzerinden pay alırken bazıları da markanın ortağı olmayı tercih edebilir. İşlere yapılan yatırımlar, hayata geçirilmemiş olgular dahilinde yapıldığı için her zaman risk barındırır.

Girişimcilik Türleri Nelerdir?

Girişimcilik kendi içerisinde bir derinlik barındırır. Yeni fikirler, hayatın her alanında ortaya atılabilir. Üzerine yapılan çalışmalar sayesinde hayata geçirilen fikirler yeni bir çağın başlangıcı da olabilir. Genellikle sektörlere yön veren girişimler, çeşitlilik gösterir. Girişimcilik türleri dört ana başlıkta incelenebilir.

  • Ticari Girişimcilik
  • Sanal Girişimcilik
  • İç Girişimcilik
  • Sosyal Girişimcilik

  • Ticari Girişimcilik

Ticari girişimcilik türler arasında en popüler olandır. Ticari girişimcilikte, kurulacak iş için yatırımlar kurumlardan alınmaz. Şahıs veya şahıslardan alınır. Maddi kazanç elde etmek için yapılan ticari girişimcilikte, senaryo bu sonuca ulaşmak için hazırlanır. Ana amaç kar elde edebilmektir. Ticari girişimciliğin, istenilen gibi kar elde ettirebilmesi için, iyi hazırlanmış bir plana ihtiyaç duyulur. Amaca ulaşıldığında ise, işi sürdürmeye devam etmek önemlidir. Kar elde etmenin esas olduğu bu girişimcilik modelinde, pazar araştırması iyi şekilde yapılmalıdır. Sektör sürekli analiz edilmeli ve detaylı hesaplamalar eşliğinde ilerlenmelidir.

  • Sanal Girişimcilik

Sanal girişimcilik, maddi açıdan en yapılabilir girişim türüdür. Fazla bir sermaye gerekmez. Sermaye gerekliliğinin az olması, genç kişilerin bu alana yönelmesine katkı sağlar. Sektörde oldukça genç yaşta sanal girişimciler görmek mümkündür. Sanal dünyada yapılan karlı işleri kapsayan sanal girişimcilikte rekabet büyüktür. Fazla sermaye gerekliliğinin olmaması, yönelen kişi sayısını da artırır.

  • İç Girişimcilik

İç girişimcilik, hali hazırda sürdürülen bir iş varken, üretilen işleri kapsar. Örneğin, kurumsal bir şirkette çalışan kişinin, bu işe atılmadan önce, güvence altındayken, fikri proje haline getirmesi gibi. İç girişimciler için tam bağımlı veya bağımsız denilemez. Bir kuruma bağlı olabilir veya bu kurum ile ilişiğini kesme eğiliminde olabilirler. İç girişimcilik, şirket kimliği altında olan kişiler tarafından da yapılabilir. Kişi tarafından üretilen fikirler ve yapılan işler şirkete kazanç sağlar.

  • Sosyal Girişimcilik

Sosyal girişimcilik, toplumsal sorunlar çerçevesinde yapılan işleri kapsar. Genellikle var olan bir sorunun çözümü için kitleler bir araya getirilir. Çevresel sorunlara karşı duyarlılık gerektiren bu girişimcilik türü, başarı için, kişileri ve durumu iyi analiz edebilmeyi zorunlu kılar.

Başarılı Bir Girişimci Olmak İçin

Bir fikriniz varsa ve fikrinize inanıyorsanız peşinden gitmek önemlidir. Fakat, her girişimci için kazanç önemli bir noktadadır. Kazanca ulaşmak için ise başarılı olmak gerekir. Peki, başarılı bir girişimci olmak için ne yapılır?

  • Uygulanabilir Fikirlere Odaklanmak

Hayat beklenmedik sürprizler getirir. Bir iş yaparken pandemi gibi beklenmedik etkiler ile karşılaşılabilir. Bu durum yeni bir teknolojinin çıkması ile değişen dünyayı da kapsayabilir. O sebeple, bulunan fikirlerin uygulanabilir olması, girişimcilikte oldukça önemlidir. Girişimcilik, hayal gücü yeteneği ve içinde bulunulan durumu iyi bir şekilde analiz edebilmeyi gerektirir. Fikren oldukça iyi ve başarılı olan bir girişim denemesi, hayata geçirildiğinde aynı etkiyi yaratmayabilir. Farklı bir durumda, gerçekçi olmayan planlar, yatırımcıları geri püskürtebilir.

  • Analiz Yeteneği

Girişimcilikte, mevcut dünya düzenini ve sektörü analiz etmemek büyük hata olarak kabul edilir. İşe başlamadan önce sektör ve sektördeki rakipler iyi şekilde analiz edilmelidir. Bu durum, mevcut çözüm seçeneklerinin yetersizliğini veya açığını bulmayı beraberinde getirir. Kişi taleplerini karşılamayan fakat gelecek vadeden bir işi çok daha ileri bir düzeyde halka sunabilirsiniz. Pandemi gibi genel düzeni bambaşka boyuta getiren durumlarda, girişimcileri başarılı kılan, durumu etkin bir şekilde analiz edip, harekete geçmek olmuştur.

  • Sağlam Temellere Dayanan Bir Plan

Fikir bulma aşaması sonrasında, başarılı bir girişimci olmak için plan hazırlamalısınız. Yatırımcılara, fikrinize destek vermek için gerçekçi kanıtlar sunmanız gerekiyor. Pazar araştırması yaparak projenizin ne açıdan kar getireceğini kanıtlamalısınız. Bu noktada planın sürdürülebilirliği ön plana çıkar. Ayrıca yapılan planın ilerleyiş içerisinde sürekli revize edilmesi ve sağlam temellere oturtulması önemlidir.

  • Tecrübenize Güvenin

Yeni bir işe başlarken, tecrübeli olduğunuz bir alan seçmek avantaj sağlayacaktır. Bilgili olduğunuz bir konu üzerine daha iyi bir plan kurabilirsiniz. Aynı zamanda, daha rahat kriz yönetimi yapabilir ve ilerleyişinizi koruyabilirsiniz. Uygulanabilir fikirler bir de tecrübeli olduğunuz alan için hazırlanırsa, daha büyük başarı oranı kazanacaktır.

  • Doğru Sermaye Kullanımı

Başarılı bir girişimci olmak için, elinizdeki sermayeyi en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Yapılan planın uygulama sürecine gelene kadar farklı aşamaları vardır. Bu aşamalar esnasında sermayeyi yanlış kullanma planın istenilen sonuca ulaşmasına engel dahi olabilir. Bu noktada başarılı olmak için projenize odaklanmalı ve sermayenizi yalnızca gerekli alanlara yatırmalısınız.

Türkiye’de Başarılı Girişimcilik Örnekleri

  • Udemy

Eren BALİ tarafından kurulan Udemy, günümüzde dünyanın en büyüklerinden biri. Online bir eğitim sitesi olan Udemy, bugünkü haline kolay gelmedi. Aylar boyunca yatırımcılardan hayır cevabı alan Eren BALİ, güvendiği projesinin peşinden giderek, örnek girişimciler arasında yer almayı başardı.

  • Trendyol

Demet MUTLU tarafından kurulan Trendyol, şuan 16,5 milyar dolar değerinde. Türkiye’de e-ticaret sektöründe potansiyel gören Demet MUTLU, bu işe kendi birikimi ile girdi. Kıyafet üzerine satış yapılarak başlayan bu işte, günümüzde ihtiyaç duyulan her şeyi bulmak neredeyse mümkün.

  • Yemek Sepeti

Nevzat AYDIN tarafından kurulan Yemek Sepeti, 2015 yılından beri hayatımızda. Yüklü miktarda yatırım almayı başaran bu proje, başladığı ilk günden beri büyümeye ve yayılmaya devam ediyor.

Depar Akademi, onlarca farklı eğitim seçeneği sunuyor. Sektörde lider markalara danışmanlık veren Depar Akademi ile iş hayatında siz de ön plana çıkabilirsiniz. Proje yönetimi gibi eğitimlerden yararlanarak, girişimcilik alanına girerken, tüm adımlarınızı doğru attığınızdan emin olabilirsiniz.