Dizi İzlemek Kafa Dağıtır & Kafa Yorar
Dizi izlerken rahatlıyor musunuz? Tam da bu nedenle dizi izleyeceğiniz saatleri iple çekiyor, akşam olsa da evde dizimi izlesem diyorsunuz. Dizi izlemenin size iyi gelen bir tarafı var belki de. Yani izlediğiniz dizi sadece eğlence amacı taşımıyor. Peki ne oluyor da bu dizilerin bağımlısı oluyoruz?
Dizi izlemek kafa dağıtır mı? Genç, yaşlı hatta çocuk olmak üzere pek çok insan; gününün önemli bir kısmını dizi izleyerek geçiriyor. Dizi izlemek, kafa dağıtmanın bir yolu olarak görülüyor. Ancak bazı otoriteler de dizi izlemek kafa dağıtmaz; kafa yorar diyor. Peki acaba hangisi doğru? Dizi izlemenin ihtiyaç olarak şehir insanının günlük yaşamındaki önemine ve gerekli olup olmadığına bi’ bakalım dedik. Eğlenceli bilgilerle dolu bir makale oldu. Çalışırken kafa dağıtmak isterseniz, doğru yerdesiniz.
Dizi İzlemek Kafa Dağıtır mı?
Dizi izlerken özellikle de sizi etkileyen bir diziyi izlerken içerik zihninizi kendine çeker. Ekrandaki detaylar, zihni o kadar çok meşgul eder ki; kendi günlük streslerini düşünmez. Sürekli aklından geçen ve adeta beyninin içinde dır dır eden her şey susar. İşte bu, kabul edelim ki; insana iyi gelir. Ancak psikoloji bilimi, işin pek de öyle olmadığını söylüyor. Ona göre bizim sandığımızın tam tersine kafamız yoruluyor. Dizi izlerken kendi kafamızın içindekiler susuyor ama başka görüntüler, senaryolar, renkler zihnimizi oyalarken yoruyor. Oysa onun ihtiyacı olan şey, gerçek bir sadelik. Bu da nefes egzersizleri, yoga, doğada zaman geçirme gibi aktivitelerle mümkün olabilir. Ayrıca kişinin zihnini oylaması değil onu yönetmeyi öğrenmesi önemli. Örneğin sürekli iş yerinde size mobbing uygulayan yöneticisini ve onunla yaşadıklarını düşünmek, çok yorucudur. Ama bunları sürekli düşünmek zorunda değilsiniz. Beyniniz bunu size sürekli hatırlatmak ister. Siz de ona, “bunu şu anda düşünmeyeceğim” diye yanıt verebilirsiniz. İşte bunu başardığınızda yani neyi ne zaman düşüneceğinize gerçekten siz karar verdiğinizde zihniniz rahatlar ve dinlenir. “kafa dağıtmak” böyle olur. Tabi bu, yine dizi izleyerek keyifli zaman geçirmenize engel değil.
İnsan Zihninin Dizilerle Tanışması
Hikayelere olan merakımız mağara resimlerinden beri gelişerek değişti. İnsanlar, mağaralara yapılan resimlerdeki av ve avcı hikayelerine büyük bir ilgi duydu. Öyle ki; bu resimli mağaraların kutsal sayıldığını biliyoruz. Yani dizi izlemeye olan merakımız, mağara resimleri ile başlamış. Gelişen değişen dünyada hikaye anlatıcıları, mağara ressamlarının yerini almış. Artık diyar diyar gezerek hikaye anlatan ve geçimini bundan sağlayan insanlar varmış. Matbaanın icadından sonra romanlar ve arkasından da çizgi romanlar, insanın kurgulanmış bir hikayeyi izleme ihtiyacına cevap vermiş. Tiyatronun yaygınlaşması da bu süreçlere eşlik etmiş. Sonra ne mi oldu, beyazperde devri başladı. Televizyonda ilk dizi film ise Mary Kay ve Johnny oldu. Bu dizi, çok büyük ilgi görünce onu izleyen dizilerin ardı arkası kesilmedi. The Lost adlı dizi ile birlikte internet dizileri dönemi başladı. Tüm dünyada büyük ilgi gören bu dizinin ardından çok sayıda internet dizisi çekildi. Öyle ise bir internet kanalı da olabilir, deyip farklı internet kanalları kurulmaya başladı. Bugünün insanı için seçenek çok. Dijital platformlardan istediği saatte istediği diziyi istediği bölüm sayısı boyunca izlemek çok popüler. Ama hala televizyon dizisi izleyenlerin sayısı da oldukça fazla.
Dizi Belgesel ve İçerik Dünyası Zenginleşiyor!
Diziler, filmler ve belgeseller büyük bütçeli yapımlar. Ama işler değişiyor. Yakın bir gelecekte mahallenizdeki bakkal çırağının çektiği diziyi izlerken kendinizi bulabilirsiniz. “nasıl olur” demeyin! Bundan 30 yıl önce haberleri televizyondan ya da gazeteden değil tanıdıklarının telefonundan öğreneceksin deseler inanır mıydınız? Bugün, yapmak isteyen herkes yayın yapabiliyor. İçerik üretimini her insanın sağlayabileceği bir dünyada pek çok şey değişecektir. Bu değişim üzerine kafa yormak, size yeni iş fırsatları için fikir verebilir.
Dizi İzlerken Ne Yapmalı? / Fonksiyonel Dizi İzleme Saatleri
Bazıları için dizi izlemek, kafa dağıtmanın bir yolu. Sadece izlediği diziye bakarak zaman geçirmek kimine göre keyifli bir seçenek olabilir. Ama bazıları, öyle bir şey yapmadan bir kerana bakarak saatler geçiremez. Dizi izlerken geçen zamanı fonksiyonel kılmak isteyenlere birkaç harika önerimiz var.
-
Dizi İzlerken Dil Öğrenin!
İngilizcenizi geliştirmek, yeni bir dil öğrenmek için dijital içerik platformları harika bir fırsat. Dizi izlediğiniz keyifli saatleri, yabancı dil öğrenmek veya mevcut yabancı dil seviyesini yükseltmek için kullanabilirsiniz.
-
Hobinizi Dizi Saatlerinde Yapın!
Kanaviçe işlemek uzun zamandır yapmak istediğiniz ama asla fırsat bulamadığınzı bir aktivite olabilir. Belki de siz, makrome yapmayı seviyorsunuzdur. Resim yapmak, takı tasarlamak ya da dikiş dikmek gibi hobilerinizi dizi izlerken gerçekleştirebilirsiniz. Böylece onlara ekstra zaman ayırmanız gerekmez.
-
Dizi İzlerken Form Girin!
Dizi izlediğiniz saatleri forma girmek için kullanabilirsiniz. Hem koşu bandında koşar hem de dizinizi takip edersiniz. Benzer şekilde basit egzersizler, yoga gibi hareketler de dizi izlerken yapılabilir.
Hangi Dizileri İzlemeli?
Hangi dizileri izlemek gerektiği konusu, tamamen sizin kişisel tercihinize kalmış. Ama hem izleyip hem öğreneyim diyen işlevsel meraklıları için birkaç öneride bulunabiliriz. Biyografi temalı diziler, tarihe geçmiş kişiler hakkında detaylı bilgi edinmenize yardım eder. Tarihi diziler de öyle. Ayrıca çok iyi belgesel dizilerin olduğunun da altını çizmek gerek. Star Wars, Yüzüklerin Efendisi gibi seriler de bu sinema tarihine geçmiş kült yapımları tanımak açısından önemli seçenekler.
Hangi Saatlerde Dizi İzlemeli?
Günün verimli saatlerini çalışmaya ayırmak her zaman en iyisidir. Pek çok insan da sabah saatlerinde daha açık bir zihne sahip olduğunu söyler. Bu nedenle dizi izlemeyi akşam yemeğinden sonraya bırakmak güzel bir seçenek olabilir.
Kafa dağıtmak için bir şeyler izlemek, bugün dünyadaki sayısız insanın tercih ettiği bir aktivite. Dizi izlerken, sizi rahatsız eden kaygılar aklınızda çıkıyorsa, biraz olsun stres kaynağı düşüncelerden uzaklaşıyor iseniz kafa dağıtma yönteminiz bu olabilir. Ancak kaygı yüklü senaryoların aksine kafa yoracağını da bilmek de fayda var.