Dijital Göz Yorgunluğuyla Nasıl Baş Ederiz?
Dijital Göz Yorgunluğu terimini daha önce hiç duymuş muydunuz? Günümüzde çalışma alanları, küçük ekranlara dönüştü. Hem gelişen teknoloji hem de geçirilen pandemi dönemi, bilgisayarlara olan ihtiyacı artırdı. Kısacası evde çalışma oranının yükselmesi, bilgisayar başında geçirilen süreyi de doğrudan etkiledi.
Tüm aşırılıkların bir sonucu olduğu gibi, ekran başında fazla vakit geçirmenin de bir yan etkisi var. O da, dijital göz yorgunluğu. Fakat bu durum yalnızca bilgisayar kaynaklı değil. Televizyon, cep telefonu ve fazla tablet kullanımı da sebepleri arasında yer alıyor. Fakat televizyona oranla, diğer akıllı cihazlar daha büyük bir risk oluşturuyor. Çünkü, ekran boyutu küçüldükçe, gözlerin yazıları ve simgeleri algılamak için daha fazla odaklanması gerekiyor. Aynı zamanda bu tip cihaz kullanımlarında, görüş mesafesi daha yakın tutuluyor. Kısacası bu iki sebep de dijital göz yorgunluğuna neden oluyor.
Dijital ekranların göze verdiği zarar, farklı yollarla kendini belli ediyor. Yazımızda, ‘’Dijital göz yorgunluğu belirtileri neler?’’, ‘’Dijital göz yorgunluğunu neden oluşur?’’, ‘’Dijital göz yorgunluğunun önüne nasıl geçilir?’’ gibi merak edilen pek çok soruyu yanıtladık.
Çağın Hastalığı: Dijital Göz Yorgunluğu
Dijital göz yorgunluğu, astenopi olarak da bilinir. Göz sinirlerinin ve kaslarının, fazla çalışması sonucunda, dijital göz yorgunluğu ortaya çıkar. Ancak göz yorgunluğu, genetik bir rahatsızlık değildir. Bu hastalığın ortaya çıkmasında dış etkenlerin rolü büyüktür. Bilgisayar ve dijital ekran kullanımı dışında, uzun süreli yapılan eylemler de göz yorgunluğuna neden olur. Örneğin, uzun süre boyunca araba kullanıyor olabilirsiniz ya da uzun uzun kitap veya yazı okuyor olabilirsiniz. Bu tip eylemler gözlerin sürekli takipte kalmasına neden olur. Bunun yanı sıra, çevre kirliliği, düzensiz veya eksik beslenme ve uykusuzluk da göz yorgunluğu oluşumuna neden olmaktadır.
‘’Gözlerde sürekli uyku hali neden olur?’’ sorusunun cevabını merak eden birçok kişi var. Gözlerdeki uyku hali yalnızca göz yorgunluğuna yorulamaz. Çünkü, hissedilen sürekli uyku hali, yoğun kafein tüketiminin bir sonucu da olabilir. Sıklıkla kafein içeren ürünler tüketmek, vücuttaki demir emilimini sınırlar. Bu nedenle, uyku halini doğurur.
Günümüzde dijital cihaz kullanımı küçük yaşlardan başlıyor. İş hayatının ekran başında geçirilmesi, geçmişte başlayan bir problemin günümüzde artışına neden olabilir. Yapılan araştırmalar, bu tezi kanıtlar niteliktedir. Aynı zamanda Gözlerde yorgunluk, yanlış aydınlatma seçimi ile de kendini gösterebilir.
Dijital Göz Yorgunluğu Kendini Nasıl Belli Eder?
Gözlerde oluşan ağrılar, günün seyrini etkileyebilir. Dijital göz yorgunluğu semptomları, ciddi boyuta ulaşabilmektedir. Bu yüzden belirtiler, yalnızca göz ve çevresinde değil, vücudun farklı yerlerinde de ortaya çıkabilir. Peki gözlerde yorgunluk neden olur? Göz yorgunluğu aslında, gözlerdeki kasların uzun süre ve yoğun şekilde kullanılması sonucunda ortaya çıkar.
Bu durum, göz yorgunluğu rahatsızlığına bir işaret olabileceği gibi, günlük bir ağrı da olabilir. Fakat durumun tekrarı ve hissedilen ağrıların artışı, hastalık ihtimalini artırmaktadır. Bu durumda hastalık belirtilerinin değerlendirilmesi önerilir. Dijital göz yorgunluğu belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir;
- Göz içerisinde ve etrafında uzun süreli yanma hissi,
- Göz içi ve çevresinde kızarıklık,
- Göz içi ve çevresinde kuruluk,
- Bulanık veya çift görme,
- Işığa karşı hassasiyet,
- Odaklanma problemleri,
- Alın, göz çevresi ve yanakta ağırlık hissi,
- Göz kapaklarının ağırlaşarak düşmesi.
Bu belirtilere ek olarak, boyun ve baş kısmında da ağrılar görülebilmektedir. Göz yorgunluğuna, yapılan yanlış eylemlerin dışında mevcut olan bir hastalık da sebebiyet verebilir. Örneğin, göz nezlesi. Göz yorgunluğu belirtilerinin şiddeti, kişiden kişiye değişmektedir. Belirtiler, kişilerin, geçirdikleri günden alacakları verimi de düşürme eğilimindedir. Artan semptomlar sonucu doktor muayenesi şart koşulabilir.
Dijital Göz Yorgunluğunu Oluşumunu Önlemek İçin
Dijital göz yorgunluğu, medikal bir rahatsızlık değildir. Aynı zamanda, ebeveynlerde görülmesi, çocuklarda hastalık olma ihtimali de yaratmaz. Dijital göz yorgunluğu, yapılan eylemlerin bir yansımasıdır. Örneğin, hazırlamanız gereken bir sunum sebebiyle bilgisayar başında yoğun çalışma saatleri geçirmiş olabilirsiniz. Bu gibi durumlar, gözlerin fazla çalışmasını ve bir noktadan sonra sinyal vermesini sağlar.
Göz yorgunluğunu önlemek, alınacak önlemler ile mümkündür. Gün içerisinde düzenli ve yeterli miktarda sıvı tüketmek ve dengeli beslenmek, hastalıktan korunmak için yapılabilecekler arasındadır. Bunlara ek olarak uyku düzeninin yerinde olması da göz yorgunluğunu önlemede oldukça etkilidir.
Göz yorgunluğunu önleyici, hareket ve egzersizler de bulunmaktadır. Bu egzersizlerin tekrarı, göz kaslarının rahatlamasına ve dinlenmesine yardımcı olur. Son olarak, gözler nasıl dinlenir? Gözlerinizi dinlendirmek için, siyah çay veya salatalık kullanarak gözlerinize kompres yapabilirsiniz. Gözler genellikle fazla ışık ve radyasyona maruz kalınca yorgunluk belirtileri gösterir. Bu nedenle, ışıktan uzak bir odada gözlerinizi kapatarak uzanmak veya oturmak, probleminiz için hızlı bir çözüm olabilir.
Dijital Göz Yorgunluğu İle Baş Etmenin Yolları
Dijital göz yorgunluğu oldukça yaygın. Bu durum da, hastalığa çözüm arayan kişi sayısını artırıyor. Geniş kitleler, ‘’Dijital göz yorgunluğu nasıl geçer?’’ sorusuna aydınlatıcı bir yanıt bulmayı amaçlıyor. Bu anlayış ile sizler için, dijital göz yorgunluğu ile baş etme yöntemleri listesi hazırladık.
-
1) Öncelik Muayene
1) Öncelik Muayene
Göz yorgunluğu belirtilerini gösteriyorsanız, bu durum farklı bir rahatsızlıktan da kaynaklı olabilir. O nedenle öncelik, bir göz doktoruna gözükmek olmalıdır. Göz doktoruna, çalışma rutinleri, alışkanlıklar ve ekran başında geçirilen süre, detaylı bir şekilde ifade edilmelidir. Bu doğru teşhis konulmasında oldukça önemlidir.
-
2) Doğru Aydınlatma Seçimi
2) Doğru Aydınlatma Seçimi
Göz yorgunluğunun en büyük nedenlerinden biri, yanlış aydınlatmadır. Yoğun iç mekan aydınlatma, bunların başında gelir. Göz yorgunluğu için sarı ve daha loş ışıklar önerilir. Düşük şiddetli floresan lambalar göz yorgunluğunu azaltmada yardımcı olacaktır. Dışarıdan gelen ışık ise, perde kullanımı ile engellenebilir. Dışarıda güneş ışığından kaçmak için ise, gözlük ve şapka tercih edilebilir.
-
3) Ekran Parlaklığına Dikkat
3) Ekran Parlaklığına Dikkat
Bilgisayar, tablet ve telefon ekranlarının parlaklık seviyeleri oldukça yüksektir. Bu yükseklik, güneş altında fark edilmese de, karanlık ortamlarda gözleri rahatsız etmeye meyillidir. Bu durumdan kaçınmak ve göz yorgunluğunu azaltmak için cihazlarda yer alan göz rahatlığı modundan yararlanabilirsiniz. Cihazınızda bu ayar yoksa, ekranınıza parlama önleyici filtre yakabilirsiniz.
-
4) Bilgisayar Ekran Ayarları
4) Bilgisayar Ekran Ayarları
Bilgisayar ekranı için pek çok ayar seçeneği mevcut. Göz yorgunluğunun önüne geçmek için, ekran parlaklığını kısabilirsiniz. Fakat ekran parlaklığını fazla kısmak da sakıncalıdır. Bilgisayar ekranındaki görüntü matlaşmış ve donuksa, ışığı fazla kıstığınızın göstergesidir. Karanlık bir mod, gözlerin yazı ve simgeleri seçmesini zorlaştıracağı için, yorgunluk arttırıcı rol oynayacaktır. Bunun yanı sıra, bilgisayar metinlerini büyütebilirsiniz. Hatta arka planı siyah ve yazıları beyaz yaparak, bu durumu bir adım ileri taşıyabilirsiniz.
-
5) Sık Sık Göz Kırpın
5) Sık Sık Göz Kırpın
Göz kırpmak, kuruluk ve tahrişin engellenmesinde büyük rol oynar. Özellikle bilgisayar ekranına uzun bakmak, gözlerde kuruluğa neden olur. O nedenle, göz kırparak, gözlerinizi nemlendirebilir ve yorgunluğu azaltabilirsiniz.
-
6) Mola Vermek
6) Mola Vermek
Çalışmalarınıza kısa süreler de olsa ara verin. Sık sık ara verip, gözleri ekrandan uzaklaştırmak, iyi bir dinlendirme yöntemi olarak kabul edilir. Saat başı 10 dakika mola vererek hem gözlerinizi dinlendirebilir hem de vücudunuzu esneterek, tüm vücut ağrılarının önüne geçebilirsiniz.
-
7) 20-20-20 Kuralı
7) 20-20-20 Kuralı
Göz yorgunluğu riskini azaltmak için uygulanan bir yöntem var. O da, 20-20-20 kuralı. Göz yorgunluğunu azaltmada en sık yararlanılan yöntem 20-20-20 yöntemidir. Bu yöntem 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca, 20 fit yani yaklaşık 6 metre uzağa bakmayı kapsıyor. Bu nedenle uzak bir noktaya belli süre bakmanın, göz kaslarını epey rahatlattığı kanıtlanmıştır. Bu egzersiz, odaklanma sorunlarının da önüne geçilmesinde büyük bir yardımcı olarak kabul ediliyor.
-
8) Bilgisayara Özel Gözlükler
8) Bilgisayara Özel Gözlükler
Gözlerinizde bir rahatsızlık olmasa dahi, ekranların zararlarından kişileri korumak için geliştirilen özel gözlüklerden temin edebilirsiniz. Mavi ışığa maruz kalınmasını engelleyen bilgisayar gözlükleri, göz yorgunluğunu büyük ölçüde azaltmaktadır.
Dijital göz yorgunluğuna çözüm bulmak üzere akademik çalışmalardan yararlanarak bir rehber hazırladık. Bunun yanında farklı alanlarda yapılmış çalışmaları analiz ederek size ihtiyaç duyduğunuz alanda eğitim sunabiliriz. Depar Akademi, oluşturduğu ‘’Kurumsal Teknoloji Eğitimleri’’ ile hem Türkiye hem de yurt dışında şirketlere danışmanlık veriyor. Çalışma alanında karşılaşılabilecek birçok olgu ve durum için, ihtiyaç duyduğunuz desteği, Depar Akademi’den alabilirsiniz. Tüm belge ve yetkinlikleri bünyesinde barındıran Depar Akademi, alanında uzman olan eğitmen kadrosu ile zengin içerikli kurumsal eğitimleri sizlerle buluşturuyor.