Çalışırken Müzik Dinlemek

Çalışırken Müzik Dinlemek İyi mi Kötü mü?

Pek çok kişinin hayatının vazgeçilmezidir, müzik. Çoğu kişi için önemli bir ihtiyaç olan müziğin insan hayatına olan etkileri düşündüğünüzden çok daha fazla. Günlük rutini içerisinde aslında farkında olmadan müziğin bu etkileri günün seyrini, psikolojik durumu, hatta insanların fiziksel durumunu dahi önemli ölçüde etkiliyor!

Müziğin kendisine yer bulduğu bir diğer alan ise çalışma ortamı. İnsan hayatında yönlendirici hatta ileriye taşıyıcı olan müziğin çalışmaya etkisi yıllardır bir araştırma konusu. Evrensel bir aktivite olan müzik dinlemek çalışma hayatınız nasıl etkiliyor? Çalışırken müzik dinlemek iyi mi kötü mü? Bu ve bunun gibi merak edilen birçok farklı sorunun yanıtı yazımızda sizleri bekliyor.

Müziğin İş Verimliliğine Etkisi

İş hayatında çalışanların verimini artırmak oldukça önemli. Bu durum hem şirket içi ideal bir çalışma ortamı sağlar hem de kişisel başarılar dolayısıyla şirket başarısı elde edilir. Bu anlayış, çalışma hayatında verimlilik artırıcı etkenlerin araştırılmasına neden oluyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırmanın da müziğin verimlilik ve motivasyon açısından pek çok olumlu etkisinin olduğunu gösteriyor.

Müziğin iş verimliliğine etkisi yadsınamaz boyutta. Farklı iş kollarında veya farklı çalışma ortamlarında dinlenmesi gereken müzik öneri listeleri dahi mevcut. Örneğin özel seçimler sonucu bir araya getirilen müzik listeleri, çoğu insanın çalışırken daha rahat odaklanmasını ve daha üretken olmasını sağlıyor. Müziğin iş alanındaki olumlu etkileri, yakın geçmişte en çok pandemi döneminde ön plana çıktı. Pandemi dönemi nedeniyle çoğu şirket, uzaktan çalışma veya remote çalışma gibi farklı yöntemler denerken, süreç içerisinde çalışanların yaşadığı değişiklikler, verimlilik ve motivasyon seviyesinde ciddi düşüşlere neden oldu. Bu nedenle herkes “Nasıl daha verimli çalışabilirim?” sorusuna cevap aramaya başladı. Tam da bu noktada müziğin verimlilik ve motivasyon üzerindeki olumlu etkileri ön plana çıktı.

Yıllar içerisinde yapılan araştırmalarda konuyla ilgili farklı görüşler ortaya atılsa da genel anlamda müziğin üretkenlik üzerinde olumlu sonuçlar yarattığı kanıtlanmıştır. Örneğin hazırlanan bir makaleye göre, evden çalışan kişilerde müziğin üretkenlik ve motivasyon açısından olumlu etkilerini görmek mümkün. Bu durum kişiye ve kişinin o anki durumuna göre değişkenlik gösterse de “Müzik dinleyerek nasıl daha verimli olunur?” sorusunun yanıtını sizler için araştırdık.

Kanada’da bulunan University of Windsor’da yapılan bir araştırmaya göre, çalışma alanında arkaplanda müzik çalmadığında veya çalışanlar kulaklıkla müzik dinlemediğinde, gün içerisinde yapılması gereken işlerin tamamlanması daha uzun saatlere yayılıyor. Bunun yanı sıra müziğin kişilerin genel ruh hali üzerinde olumlu etkileri olduğu düşünülürse, iş yaparken müzik dinlemek hem işlerin daha hızlı halledilmesini hem de bunu yaparken motivasyon kaybı yaşanmamasını sağlıyor. Pek çok büyük şirketin günümüzde  “açık ofis” konseptini benimsemiş durumda. Bu sebeple bazı durumlarda işyerinde konsantrasyon konusunda sıkıntılar ile karşılaşmak oldukça doğal. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, 15-30 dakika boyunca sakinleştirici ve enstrümantal müzik dinlemek hem rahatlamanızı hem de işinize daha rahat odaklanmanızı sağlayacaktır.

İş Hayatında Müziğin Yeri

Müzik bazılarımızın iş ve çalışma hayatının büyük bir parçası. Peki, çalışırken müzik dinlemek faydalı mı? Yüksa çalışma süresince müzik dinlemek dikkat mi dağıtır? Farklı anıların ezgiler ile hatırlanmasını sağlayan müziğin insan üzerindeki etkisi tartışılamaz bir gerçek. Müziğin, özellikle çalışırken, dikkat mi dağıttığı yoksa çalışma verimini mi artırdığı kişiye göre farklılık gösterir. Bu durum da konu üzerinde farklı görüşlerin belirmesine ve tartışmalara neden olmuştur. Bu sorunun net ve tek bir cevabı yoktur. Fakat bilişsel performansımızı direkt etkileyen müziğin, çalışma sırasında insan üzerinde pozitif ve negatif etkileri aşağıdaki gibi listelenebilir;

    • Yeni bilgiler edinirken müzik dinlemek engelleyici mi yoksa yarar mı sağlıyor? Aslında müzik dinlemenin öğrenme konusunda önemli bir katkı sağladığı da söylenebilir. Fakat benimsediğiniz çalışma stiliniz veya temanız bu konudaki süreç ve sonucu doğrudan etkileyecektir. Genel olarak yeni şeyler öğrenmeye çalışıtığınız bir zamanda müzik dinlemek, büyük ihtimalle öğrenme hızınıza ve kapasitenize engel olacaktır. Çünkü yeni bilgi edinimi sırasında beyin eski belleğinizi tarar. Bu süreç içerisinde geçmiş bilgileri hatırlamaya çalışır ve analiz eder. Müzik ise beynin eskiye dönük tarama yapmasını zorlaştırır ve tamamen durdurur. Bir müziği ilk defa duyuyorsanız bu durum vücuttaki dopamin salgısını arttırır, böylece konsantrasyonunuzun büyük bir kısmını müziğe vermiş olursunuz. Bu konu üzerine bir araştırmada, dört grup oluşturulmuş ve farklı ortamlarda çalışmaları istenmiştir. Farklı ortamlarda çalışmaları beklenen gruplar arasında net başarı, sadece sessiz ortamda çalışan bireylerde görülmüştür.
    • Hali hazırda sesli bir ortamda çalışıyorsanız, müzik dinlemek, mevcut seslere eklenti yapmak değil, beyin için dinlenme ve odaklanmanın anahtarı olacaktır. Örneğin gürültülü ortamlarda çalışmak durumunda kalan çalışanların sayısı oldukça fazla. Çalışılan yerin gürültüsünün çeşidine göre, insanda oluşan stres de artış gösteriyor. Bu durum da çalışanın verimini düşürebiliyor. Bu gibi durumlarda özellikle sözsüz ya da dinginleştirici doğa seslerini veya enstrümanlarını içeren müzikler dinlemek konsantrasyon artışına katkı sağlıyor. 
    • Rutin bir iş yapıyorsanız, çalışma esnasında müzik dinlemelisiniz. Bazı işler rutin olarak anılıyor. Çünkü aynı veya benzeri iş günlerce, her hafta veya ay yapılabiliyor. Bu gibi çalışma prensipleri çalışma anının daha bunaltıcı hissettirmesine neden olabiliyor. Fakat tüm bu rutin hissiyatı arka planda çalan müzik ile değişebiliyor. İş aynı olsa da çalan müziği değiştirerek, hem işe duyduğunuz konsantrasyonu artırabilir hem de çalışmanızı daha verimli bir hale dönüştürebilirsiniz. Tempolu müzikler eşliğinde işi daha hızlı bitirebilir veya sakin müzikler de temkinli bir ilerleyiş sergileyebilirsiniz. 
    • Çalışmadan önce müzik dinlemek en az çalışırken dinlenen müzik kadar etkili. Sessiz bir ortamda çalışıyor olabilirsiniz. Bunun yanı sıra çalışırken müzik dinlemeyi tercih edenlerden de olabilirsiniz. Çalışma ortamında müzik dinleyemiyorsanız bunu iş öncesi aktivitesi haline getirebilirsiniz. Çalışmaya başlamadan önce sakin ve dinlendirici ritimde bir müzik dinleyerek işe odaklanmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

Çalışırken Nasıl Müzikler Dinlenmeli?

Çalışma sırasında müzik dinlemenin etkileri günümüzde yadsınamaz boyutta. Bu durum da çalışırken müzik dinlemek iyi mi sorusunun yanında çalışırken hangi müzik dinlenmeli sorusunu doğuruyor. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, müzik dinlemenin stresi azaltma konusunda yardımcı olduğunu kanıtlar nitelikte. Bir diğer deyişle, eğer bir gece öncesinden önemli bir sunumunuz için çalışmaya başladıysanız muhtemelen stres yaşayacaksınız. Bu stresi bertaraf etmek için müzik en etkili çözüm olacak. Sessiz ortamda çalışmak stresle başa çıkmanız konusunda size pek katkı sağlamaz. Ayrıca uykuya yenik düşmenize neden olur. Bu yüzden müzik ile çalışmayı mutlaka bir seçenek olarak hayatınızda barındırın. Tabii bu aşamada doğru müzik seçimi de oldukça önem arz ediyor.

Klasik müziğin her zaman için huzur verici bir yanı vardır. Aynı zamanda çalışma ortamı ile de uyumludur. Mozart’ın çalışma esnasında kişilerin zihinsel performansı artırdığına dair kanıt mevcut. Hatta bu durumun ismi bile var: Mozart Etkisi. Aynı zamanda ders çalışırken enstrümantal müzik de dinleyebilirsiniz. Bu müzik türü klasik müziğe göre daha modern ezgileri ile hem odaklanmayı kolaylaştıracak hem de sizi sakinleştirecek. Ancak insan beynine etkisi klasik müzik ile hemen hemen aynı. Her 5 dakikada bir yeni şarkılar aramak zorunda kalıp konsantrasyonunuzu bozmamak için en sevdiğiniz şarkıları içeren bir çalma listesi oluşturabilirsiniz. Bu size zaman hem kazandırır hem de çalışma seansınızın ne kadar süreceğini planlamanıza da izin verir.

Depar Akademi, şirketlere yönelik onlarca farklı eğitim seçeneği sunuyor. Sektörde lider markalara danışmanlık veren Depar Akademi ile iş hayatında siz de ön plana çıkabilirsiniz. Depar Akademi’nin uzman kadrosunun sunduğu eğitim çözümlerinden yararlanarak, hedeflediğiniz iş alanına girerken, tüm adımlarınızın doğru attığınızda emin olabilirsiniz.