Çalışırken Mola Vermek Neden Önemli

Çalışırken Mola Vermek Neden Önemli?

Çalışılan vakti verimli şekilde değerlendirmek önemlidir. Zaman zaman kişiler, verimli çalışma performanslarına belirli bir süre içerisinde ulaşmak zorunda kalıyor. Verilen işin fazla olması veya işlerin iyi planlanmaması kişileri aralıksız çalışmak durumunda bırakabiliyor. Bu durum farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Örneğin, odaklanma problemleri gibi. Odaklanmada zorluk çeken bireyler veya iş başına oturmakta erteleme yöntemini uygulayan bireyler mola vermeden çalışmayı tercih edebiliyor. Çünkü mola vermek işi devam ettirme motivasyonunu azaltabiliyor. Bu anlayış kişilerin kendileri için belirledikleri süre zarfında fazla efor sarf etmesine neden olabiliyor.

Çalışırken mola vermek fiziksel ve mental açıdan birçok avantajı beraberinde getirir. Peki iş hayatınızda vereceğiniz bu küçük molalar neden önemli? Çalışırken mola vermek ne gibi avantajlar sağlar? Gelin, çalışma hayatının yeni normalinde çalışırken mola vermenin ne kadar önemli olduğunu birlikte inceleyelim.

Verimli Molanın Önemi

Çalışırken mola vermek için zaman ayırmak gerekiyor. Bunun yanı sıra mola vermenin önemi hakkında bilinçlenmek de elzem. Çalışırken mola vermeniz sezgisel mi yoksa planlı mı? Eylem nasıl olursa olsun, uzun süre boyunca mola vermeden çalışmak sanılanın aksine avantaj sağlamaz. Aksine pek çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirir. Çalışırken mola vermekten kaçınmanızın pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin sevdiğiniz işi yapıyor olabilirsiniz. Aynı zamanda elinizdeki işi yetiştirmeye çalışıyor olabilir veya uzun süreli konsantrasyon becerisine sahip olabilirsiniz. Bu gibi durumlar sizi çalışırken mola vermekten alıkoyar.

Mola vermek genellikle duyulan bir ihtiyaç ile yapılır. Bu ihtiyacın güdülmemesi mola vermeye duyulan gereksinimi minimuma indirgeyebilir. Yukarıda saydığımız maddeler aslında birer yarar gibi gözükebilir. İşini hızlı şekilde bitiren bir çalışan olmak veya uzun süreli konsantrasyon kapasitesine sahip bir birey olmak olumsuz özellikler değildir çünkü. Fakat tüm bu bahsi geçen etkenler dahilinde molaların da çalışmanın bir parçası olduğunu unutmamalısınız. Üstelik ideal şekilde ve zamanında verilen molalar, uzun süre mola vermeden çalışmaya göre çok daha verimli sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Çalışırken Mola Vermenin Faydaları

Çalışan kişiler günün en az dokuz saatini iş yerinde geçiriyorlar. Bu süreç yer yer işveren kişi veya kişiler tarafından daha verimli geçmesini istediği zaman dilimi içerisindeki yerini doldurabilir. Sabahın ilk saatlerinde verimi yüksek olan kişiler ise mesai bitimine doğru kendisini daha bitkin hissetmeye başlayabiliyor. Çalışanların çalışma saati içerisinde kendisini yenilemesi için ise pratik yöntemler kişilere yardımcı olacak ve onların daha verimli çalışmasını sağlayacak. Öğle yemeğinde yaklaşık bir saat kadar ara verilmesi, çalışanların zihnini boşaltmasına ve çalışma saatinin geri kalanında daha dinç bir şekilde çalışmasına olanak verecektir. Tüm gün bir kısır döngü gibi aynı işi yapması ise bazı noktalarda çalışanı boğabilir. Farklı bir bakış açısında ise uzun çalışma saatlerine kısa mollar ekleyerek, çalışanların tüm gününü verimli ve dinç bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Çünkü bir işin başından kalkmadan uzun süre boyunca devam etmesi verimi düşürür. Aynı zamanda çalışanların işe olan konsantrasyonunu azaltabilir.

Buradan yola çıkılarak işverenlerin daha konsantre ve daha motive olmuş çalışanlara sahip olmak için belli adımlar atması öncelik kazanmalıdır. Mesela öğle aralarında belli saatler içerisinde çalışanlara dinlenme zamanı tanıyabilir ve bu saatler arasında çalışanların zihinlerini boşaltmasına olanak sağlayabilirsiniz. Verilen bu mola saatleri şirket çalışanlarının kendi arasında sosyalleşme ihtimalini artırır. Şirket çalışanlarının iletişiminin artması ve aralarında sosyalleşmesi, iş ortamını daha huzurlu bir alana dönüştürür. Aidiyet duygusu artan ve işte güzel vakit geçiren kişilerin, daha verimli şekilde çalışma eğilimleri vardır. İş yoğunluğunun yaşandığı ya da fazla tempolu bir işyerinde çalışan kişilerin ise günde bir iki kez, beşer dakikalık kahve molası vermesi, kaybedilen zamanın verim olarak dönmesine yardımcı olur. Beş dakikalık bir mola kendisini yenilemek ve nefes almak için çalışana alan tanır. Bu sayede çalışan kişi tekrar işe döndüğünde daha motive bir başlangıç yapabilir. Ancak burada molanın süresi önem kazanır. Mola sürenin uzatılması, işten kişileri uzaklaştırabilir. Hatta işe geri dönme isteğini büyük oranda azaltabilir. İşveren ve çalışan kendi görevlerini bildikleri takdirde işin yürütülmesi ve uygulanması sanıldığından çok daha pratik ve kolay olacaktır. Fakat bu noktada en önemli kural, her iki tarafından birbirine belli uygulamalarda anlayışlı davranması ve empati göstermesidir. Çalışma sırasında mola vermek,

  • Üretkenliği artırıcı rol oynar,
  • Çalışan verimini artırır, 
  • Gün sonunda yapılan ve teslim edilen işin kalitesini yükselir,
  • Çalışan kişiler üzerinde iş hayatının yarattığı tükenmişlik ve yorgunluk hissini büyük ölçüde azaltır hatta engeller,

Yukarıda listelenen tüm bu maddelerin bilimsel bir dayanağı bulunur. Kişiler üzerinde yapılan çalışma ve araştırmalar, molanın iş hayatındaki önemi hakkında farklı bir bilinç kazanılmasına yardımcı olmuştur.

Molayı Verimli Kullanmanın Yolları

Ekip verimliliğini artırmak amacıyla çalışanların bilgisayar kullanım alışkanlıklarını takip hizmeti veren bir yazılım firması, önemli bir araştırmaya imza attı. Yapılan araştırmada, günde 5,5 milyona varan kullanıcının davranış verileri incelendi. Ortaya çıkan sonuç ise: En verimli iş sonuçlarına ulaşan çalışanlar, 1 saati aşan uzun süreler boyunca elindeki işle ilgilenenler değil, çalışırken belli bir sıklıkta ve sürede mola veren kişiler olarak belirlendi. Rakamlarla ifade etmek gerekirse, verimli çalışma performansı sergileyen kişiler belli aralıklarda mola veren kişiler. Çalışırken mola veren kişiler, örneğin bir saat işe odaklanıyor. Ara vermeden çalışıyor. Ardından ise 15 dakikalık mola veriyor. Bu noktada önemli olan, araştırmaya katılan çalışanların molalarını nasıl değerlendirdikleri. Çalışırken mola veren kişiler bu sürelerini, işten tamamen bağımsız aktiviteler ile geçiriyor. Bu mola süresince telefon ile ilgilenip, müzik dinleyebiliyorlar veya kendilerine sevdikleri ile sosyalleşme imkanı tanıyorlar. Bir saat veya 50 dakikanın üzerinde çalışma süresine ulaşan kişiler ise, mola vermedikleri takdirde, verimlerini zaman içerisinde kaybediyorlar.

Çalışırken verilen molanın etkili olabilmesi için tavsiye edilen yöntemler ise aşağıdaki gibi;  

  • Mola vereceğiniz zamanları önceden belirleyebilirsiniz. Yani çalışırken o anki isteğinize göre mola vermek yerine mola zamanlarınızı önceden planlayın. Yüzde yüz belirlediğiniz zaman dilimlerine sadık kalamama ihtimaliniz olsa dahi plan yapmak önem arz ediyor. 
  • Herhangi bir plana kesin olarak sadık kalmaya kendinizi zorlarsanız bu olumsuz bir dönüş sağlayabilir. Durumsal değişiklikler gerekli olduğu takdirde, mola zamanınızı veya sürenizi değiştirebilirsiniz. 
  • Bazen çalışmaya kendinizi çok kaptırmışken ara vermek oldukça zor olabilir. Mola vermek istemeyebilir veya mola vermeye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Araştırmalar mola vermeye direnmeyi ve bir görev gibi ara vermeyi tavsiye ediyor. 
  • Bazen işiniz fazla yoğun olabilir. Bir işe mola verdiğinizde başka bir görev sizi bekliyor olabilir. Mola sürenizde ekstra olan bir diğer işle uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Mümkün olduğunca bundan uzak durmak gerekiyor. Mola verdiğiniz süre içerisinde farklı bir görevi yerine getirmek gerekli dinlenme durumunu sağlamaz. Bu da sizi zihnen ve fiziksel olarak yorabilir. 

Depar Akademi uzman eğitmen kadrosu ile her zaman kurum ve kuruluşların yanında. İş hayatında karşılaşabileceğiniz farklı durumların üstesinden gelmek üzere size özel eğitim planları ile ilerleyebilirsiniz. İşiniz için en kaliteli ve doğru eğitimleri istekleriniz doğrultusunda, şirketinizin gelişip yükselmesi için planlayabilirsiniz.