Bilgisayar Başında Çalışanlar İçin Metabolizma Hızlandırıcı Fikirler
Bilgisayar başında çalışanlar için metabolizma hızlandırıcı fikirler arayışı yaygın. Bilgisayar başında çalışanlar için egzersiz seçenekleri ya da doğru beslenme ile metabolizmayı hızlandırmak mümkün. Bilgisayar başında çalışanlar nasıl beslenmeli, nasıl egzersizler yapabilir ve daha fazlasını akademik kaynaklarla inceledik.
Bilgisayar Başında Hareketsiz Saatler
Aktif çalışma sahaları, özellikle Pandemi dönemi sonrası azalmaya başladı. Şirketler devamlılıklarını sağlayabilmek ve mevcut konumlarını koruyabilmek için, dijitalleşme yolunda ilerledi. Dünya genelinde pek çok insan, bilgisayar aracılığıyla evlerinde çalışma düzenine geçti ve pandemi sonrasında da bu durum, kısmen devam etti. Diğer yandan günümüzde popülerleşen, home office çalışma veya remote çalışma gibi iş alanları da bilgisayar kullanımını zorunlu kılmakta. Şirket veya ev fark etmeksizin, teknoloji çağında bilgisayar başında çalışmak bir zorunluluk haline geldi. Fakat, bilgisayar başında çalışanlar, zaman içerisinde ortak bir sorun edindi. Yavaşlayan metabolizma, kronik ağrılar, postür bozukluğu ve daha fazlası. Bu ve bunun gibi sorunların kaynağı, bilgisayar başında hareketsiz geçen saatler. Bu anlayış ile sizler için bilgisayar başında çalışanlar metabolizma hızlandırıcı fikirler araştırması yaptık. Aynı zamanda, ‘’Metabolizmayı ne yavaşlatır?’’, ‘’Metabolizma nasıl hızlandırılır?’’ gibi merak edilen soruları da yanıtladık.
Metabolizma Nedir? Nasıl Çalışır?
Metabolizma hızlandırmak, bilgisayar başında uzun saatler hareketsiz kalan kişilerin sağlıkları açısından büyük önem taşır. Peki bu kadar önemli olan ve dikkat edilmesi gereken metabolizma nedir? Metabolizma, yaşamın ideal şekilde devam etmesi için kişilerin bedeninin verdiği kimyasal tepkilerin bütünü olarak tanımlanabilir. Metabolizmanın gücü ise tüketilen besin maddelerinden gelir. Tüketilen bu besinler vücut tarafından kullanarak enerjiye çevrilir. Metabolizmanın ideal şekilde çalışması ile kişiler kendisini daha dinç, enerjik ve sağlıklı hisseder. Bu da yapılan bütün eylemlere doğrudan etki eder. Dolayısıyla beden, besin maddelerinden ürettiği enerji ile kişilerin yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan makine gibi düşünülebilir. Metabolizmanın ürettiği enerji ile harcadığınız enerji arasında bir denge bulunuyorsa vücut uyarılara başlar. Örneğin; metabolizmanız ideal bir şekilde çalışıyorsa sağlıklı bir kiloya sahip olursunuz. Aksi takdirde hızlı kilo verme veya gereğinden fazla kilo alma gibi durumlarla karşılaşılabilir. Üretilen ve harcanılan enerji miktarı arasında bir denge olmalıdır. Olması gereken bu dengenin bozulması ise vücudun enerji yükünü yağ olarak depolaması olarak sonuçlanır. Bunun yanı sıra metabolizmanın ideal şekilde çalışmaması farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Metabolizma çalışma hızını etkileyen pek çok faktör bulunur. Bunların başında da uzun süre hareketsiz kalma veya dengeli beslenmeme gibi davranışlar gelir.
Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?
Metabolizma hızı yaş ilerledikçe yavaşlamaya başlar. Metabolizma hızının düşmesi, ne kadar hareketli bir yaşama sahip olursanız olun kilo almanıza veya yorgunluk ve halsizlik hissetmenize neden olur. Ki bilgisayar başında çalışan kişiler için aktif bir hareketli yaşam, en azından çalışma saatleri içerisinde, mümkün değildir. Bilgisayar başında çalışanlar günlerinin en az 6 ila 8 saatini bilgisayar başında geçirir. Bu nedenle metabolizma hızlandırma, bilgisayar başında uzun süre aynı pozisyonda ve minimum hareket ile çalışan kişiler için daha da büyük önem taşır. Kendinizi sağlıklı hissetmek veya daha enerjik olmak için metabolizma hızını artırmak gerekir. Peki, metabolizma nasıl hızlandırılır?
-
1. Su Tüketimi
Su tüketimi metabolizma hızı için temel taşlardan biridir. Sabah kalktığınızda güne su ile başlamak bu alışkanlığın kazanılması kolaylaştırır. Metabolizmanızı hızlandırmak için, çalıştığınız masaya bir adet su matarası veya şişesi alabilirsiniz. Suyu belli bir ölçüye sahip kaplar içerisinde tüketmek, tüketim miktarını kontrol etmeyi de kolaylaştırır.
-
2. Kahvaltının Önemi
Güne sağlıklı ve dinç başlamak ancak dolu bir mide ile mümkündür. Vücut gerek duyduğu besinleri alarak, dinç kalabilir. Kahvaltı gibi önemli bir öğünü mutlaka tamamlayarak, zihninizin gün içerisinde daha aktif çalışmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bilgisayar başında yaptığınız işe daha rahat odaklanabilir ve motivasyon da kazanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar her sabah kahvaltı yapanların yapmayanlara göre daha kolay kilo verdiklerini kanıtlar nitelikte. Çünkü sabah yenilen besinleri metabolizma çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yakıyor.
-
3. Düzenli Öğün Tüketimi
Bilgisayar başında çalışırken az hareket ediliyor. Bu da aslında vücudun daha az yorulmasına ve açlık gibi hislerin daha geç fark edilmesine neden oluyor. Fakat yorgunluk veya hareket kabiliyeti ile bağlantısı olmayan öğün tüketiminin, düzenli olması gerekiyor. Öğün atlamak ve işe odaklanmak istemiş olabilirsiniz. Bu durum bir sonraki öğününüzün daha kontrolsüz olmasına sebep olabilir. Aynı zamanda kontrolsüz tüketilen öğünler metabolizmayı yavaşlatır. Çünkü metabolizmanın bu öğünleri bir diğer deyişle aldığınız kaloriyi yakması zorlaşır. Öğünleri atlamak ve fazla açlık hissiyle yemek yemek yerine, öğünlerinizi düzenleyip sayılarını artırabilirsiniz. Bu sayede metabolizmanızı kolaylıkla hızlandırabilirsiniz.
-
4. Kas Kütlesinin Önemi
Kas dokusunun fazla oluşu, yakılan kalori miktarını da artırıyor. Aynı zamanda, bilgisayar başında çalışan kişilerin, kol ve ellerini aktif olarak çalıştırması, diğer kas gruplarının erimesine ve güçlerini kaybetmesine neden oluyor. Kas kütlenizi artıracak ufak egzersizler sayesinde metabolizma hızını artırabilirsiniz. Aynı zamanda zaman içerisinde aynı hareketleri sergilemekten kaynaklanan, kronik ağrılarınızı da bu yöntem ile dindirebilirsiniz.
-
5. Yeterli Protein, Yeterli Karbonhidrat
Protein, yağ ve karbonhidratlara oranla daha zor sindiriliyor. Bu zor sindirim süreci, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına neden oluyor. Aynı zamanda protein içeren besinler, diğer besin türlerine oranla daha uzun süreli bir tokluk yaratıyor. Öğle arasında yediğiniz besinleri protein ağırlıklı seçerek, daha minimal porsiyonlar ile doyabilirsiniz. Üzerinize ağırlık çökmesi gibi durumları bu sayede egale edebilir ve öğle arası sonrasında bilgisayar başına daha dinç bir halde oturabilirsiniz. Protein tüketiminin yanı sıra, porsiyonlarınıza karbonhidratları da ekleyebilirsiniz. Bunu yemek sonrası bir meyveden veya protein yanına tercih edeceğiniz tam tahıllı ürünler ve sebzelerden alabilirsiniz. Lifli yiyecekler sayesinde kilo kontrolü sağlayabilir bunun yanında da enerji kazanabilirsniz.
Metabolizma hızını yavaşlatan besinler vardır. Öğün atlamak, hamurişi gibi daha ağır yemekler tüketmenin yanına hareketsiz kalmak gibi durumlar da eklenince metabolizma yavaşlaması kaçınılmazdır. Bu tip besinler yerine, çalışma masanıza, sağlıklı kuruyemişler veya atıştırmalıklar kolabilirsiniz. bu sayede hem anlık gelen açlığınızı durdurabilir hem de enerji kazanımı sağlayabilirsiniz. Metabolizmanızı düzenli olarak çalıştırarak, vücudunuzdaki değişimi kısa süre içerisinde fark edebilirsiniz.
Bilgisayar Başında Çalışanlar İçin Sağlık Tavsiyeleri
Çalışma saatinizin büyük bölümünü bilgisayar karşısında geçiriyorsanız, bir takım rahatsızlıklar yaşıyor olabilirsiniz. Özellikle dikkat dağınıklığı, yorgunluk, bel-boyun ağrıları ve göz yorgunluğu en çok görülen belirtiler arasındadır. Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler ekipman kullanım önemini artırıyor. Özellikle rahat edeceğiniz bir çalışma koltuğu, doğru biçimde konumlandırılmış bilgisayar ve ekranı ve doğru bir oturuş kronikleşen ağrılarınızın çözümü olabilir. Sırt ve boyun bölgelerinde oluşan kas ağrıları, dikkatinizi ve odağınızı işinize vermenizin önüne geçiyor olabilir. Hatta bilgisayar başında oturmak istediğiniz saat veya çalışma saatiniz bu durumlar sebebiyle kısalıyor olabilir. Masa başında otururken sırtınız daima dik, kollarınız 90 derece, beliniz koltuğa tam formda oturmuş şekilde pozisyon almalısınız. Rahatınıza göre destekli ortopedik ürünler kullanarak konforunuzu artırabilirsiniz. Koltuğunuzda otururken bazı yapımı kolay ve kısa sürecek egzersizler yapabilirsiniz. Egzersizler sayesinde vücudunuzdaki oksijen artacak ve oksijen arttıkça zihniniz ve kaslarınız da dinçleşecektir.
Depar Akademi, kurulduğu günden itibaren 1000’in üzerinde firma, kurum ve kuruluşa danışmanlık veriyor. Bunun yanı sıra verdiği Kurumsal Eğitimler ile şirketlerin ilerleyişine de katkıda bulunuyor. Aradığınız iş çözümlerini Depar Akademi aracılığı ile bulabilir ve daha verimli çalışanlar ile yükselen bir grafik çizebilirsiniz.