Beyaz Yakalıların Egzersizsiz Yaşamı

Beyaz Yakalıların Egzersizsiz Yaşamı

Beyaz yakalıların egzersizden uzak yaşamı, hem mental hem de fiziksel sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Beyaz yakalılar için egzersiz seçenekleri ise farklı uzmanlar tarafından üzerinde çalışılan bir konu. 2000’li yılların başlarından itibaren masa başında ya da bilgisayar başında çalışan sayısının artması, sürekli olarak hareketsiz bir yaşam rutininin de yaygınlaşmasına neden oldu. Bu hareketsiz yaşamın sonucunda da farklı sağlık sorunları ve baş edilmesi zor bir stres etkisi ortaya çıktı. Araştırmalar gösteriyor ki; daha fazla obezite tespiti ve daha fazla antidepresan kullanımının ardında egzersiz veya hareketsiz yaşam var. Biz de sizin için masa başından egzersiz seçeneklerine ve egzersizin önemine dair bir araştırma yaptık. İşte detaylar…

Stresle Başa Çıkmak İçin Egzersiz Yapın!

Günümüzde masa başı çalışanların sayısı çoğunlukta. Masa başı çalışmak, uzun saatler hareketsiz kalmayı da beraberinde getiriyor. yapılacak işlerin bilgisayar ve belli ekipmanlar ile halledilmesi zorunluluğu çalışanların, belli bir pozisyonda uzun saatler boyunca sabit kalmasına neden oluyor. Bu durum yalnızca beyaz yakalılar ile de sınırlı değil. Bunun yanı sıra ister mavi yakalı olsun, isterse beyaz yakalı çalışma hayatında olan herkes, bir nedenden ötürü yüksek oranda strese maruz kalıyor. İşleri yetiştirme stresi, verilen görevin üstesinden iyi şekilde gelebilmenin stresi, işverenlere kendini kanıtlama ve rekabette geride kalmama stresi gibi daha pek çok stres mesai bitse de çalışanlar üzerinde kalmaya devam ediyor.

Beyaz yakalılar özelinde olaya bakılırsa, iş hayatının yoğunluğu, işyerlerinde yaşanan rekabet, hedeflere ulaşmak için fazladan efor harcama gerekliliği güdüyor. Toplantı trafiği stres yaratan temel unsurlar arasında yer alıyor. Toplantı öncesi hazırlığı, toplantı sırasında farklı bir stres ve toplantının sonu da çoğu beyaz yakalı için bir stres unsuru olmayı başarıyor. Bu stresin birikimi sonucunda oluşan negatif enerjiyi atmanın en doğru yolu ise spor yapmak olarak gösterilebilir. Spor yapmak denildiğinde genellikle, spor salonlarında yapılması gereken egzersizler ve spora ayrılan yoğun saatler akıllara geliyor. Fakat egzersize zaman yaratmak aslında oldukça kolay. Aynı zamanda bazı egzersizleri uygulamak için spor salonuna gitme zorunluluğunu bırakın, çalıştığınız masanızdan dahi kalkmanıza gerek yok. İş yerinde, evde veya dilediğiniz açık alanlarda yapacağınız kısa ve pratik egzersizler ile kendinizi gün boyu daha dinç hissetme fırsatı yakalayabilirsiniz. Bunun yanı sıra çalışma rutininizden kaynaklı kronik hale dönüşen ağrılarınız ile de vedalaşabilirsiniz. Sizin için egzersiz yapmanın sonuçları neler, beyaz yakalılar egzersize nasıl zaman yaratabilir gibi merak edilen pek çok soruyu yanıtladık.

Spor Yapmanın İş Hayatına Katkıları

Her şeyden önce spor yapmak, insana tazelik veren ve vücudun çalışması sonucunda insanın kendisini daha dinç hissetmesine yardımcı olan bir olgu. Rutin çalışma hayatının monotonluğundan uzaklaşmak isteyen beyaz yakalılar, bu tazelenmeye özellikle ihtiyaç duyar haldeler. Bunun yanı sıra spor yapanlar ve günlük kısa egzersizlere zaman yaratan beyaz yakalılar, yüksek tansiyon, obezite, şeker gibi hastalıklardan da kendilerini koruyabiliyor. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak sağlıklı bir zihni, bu da verimli bir çalışma sürecini beraberinde getiriyor. Fazla efor sarf etmeden, sağlığınız için adım atabilir ve böylelikle iş hayatında çok daha mutlu ve başarılı olma şansı yakalayabilirsiniz.

Egzersiz nasıl yapılır sorusunun yanıtı geniş kitlelerce merak ediliyor. Kişileri bu araştırmaya iten, iş hayatında kazanacağı olumlu etkilerin yanı sıra beden ve akıl sağlığını korumayı amaçlamak oluyor. Spor ve egzersiz yapmak, bedene olumlu katkıda bulunduğu gibi akıl sağlığına da büyük katkıda bulunuyor. Egzersiz yaparak vücudunuzda uzun saatler oturarak çalışmanın getirdiği hamlık ve yorgunluğu atabilirsiniz. Bu çalışma sisteminin zaman içerisinde sizi tembelleştirdiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bu durum aslına çalışma sisteminize de yansıyor. Egzersiz yaparak kendinizi daha dinç hissetmeniz mümkün. Daha enerjik hissedilen günlerde çalışma performansı da artıyor. Çünkü çalışanların bu gibi durumlarda motivasyonları da yüksek oluyor. Sınırlandırıcı unsurlar olmadığında çalışanların kapasitelerinde ve çalışmalarındaki verimliliklerinde büyük artış gözlemleniyor. Durağan ve egzersizsiz bir yaşantı kronik ağrıların hissedilmesine neden oluyor. Bu duruma şu şekilde örnek verelim. Aynı anda iki konu üzerine eğilmeniz gerektiğiniz varsayalım. Bu durum odağınızın dağılmasına ve verimli çalışmanıza engel olacaktır. Şimdi bu örneği egzersiz ile bağdaştıralım. Vücudunuzun herhangi bir yerinde hareketsiz yaşam sebebiyle bir ağrı hissettiğinizi varsayalım. Ağrının devamlı hissedilmesi, aslında siz tek bir işle ilgileniyor olsanız dahi, sizi iki işi aynı anda düşünme durumuna sokacaktır. Çünkü bu denklemde yapmanız ve yerine getirmeniz gereken bir görev, bunun yanı sıra ise anınızı etkileyen ve aklınızın bir köşesini dolduran ağrı bulunuyor.

  • Çalışma Sürenizi Egzersizle Destekleyin!

Çalıştığınız alanda, işyeri veya ofisinizde oturduğunuz yerden de bazı basit egzersizleri yapmanız mümkün. Home office çalışıyor veya şirkete gidiyor olabilirsiniz. Çalışma alanınız egzersizinizin önüne geçmemeli. Evde egzersiz yapmak ile şirkette egzersiz yapmak arasında tabii ki fark olacaktır. Fakat bu noktada yaptığınız yeri önemsiz kılan egzersiz modelleri olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Örneğin masa başında otururken omuz, boyun, sırt ve kollarınızı çalıştıran ve ağır olmayan bir takım egzersizler yapabilirsiniz. Bu sayede, vücut proporsiyonuna destek olabilir ve kronik olarak adlandırılan, duruş bozukluğu kaynaklı ağrıların önüne geçebilirsiniz. Bu hareketleri düzenli tekrarladığınızda, kaslarınızı güçlendirerek, ağrılarınızı önemli ölçüde hafifletebilirsiniz. Masa başında çalışırken dik konumda oturmaya dikkat etmelisiniz. Monitör, tam göz hizanızda bulunacak şekilde ayarlanmalı. Sandalyenizin kol desteği olması da rahat bir pozisyon için önem arz eder. Ayrıca bel kavisinizi dolduracak bel destekleri kullanmak, bel ağrılarınızı hafifletebilir, bel fıtığı riskinin önüne geçebilir. Mouse kullanırken elin hep aynı noktada, aynı hareketleri yapması sinir sıkışmasına neden olacağı için bilek destekli mouse pad kullanmak da pratik bir çözüm olabilir. Ayağınızın altına koyacağınız küçük bir ayak desteği de hep aynı pozisyonda duran ayaklarınızı ergonomisine uygun bir pozisyonda tutmaya yardımcı olur.

  • Masa Başında Yapılabilecek Egzersizleri Öğrenin!

Masa başı çalışan kişiler en iyi egzersiz hangisi sorusunun yanıtını araştırıyor. Egzersiz yöntemleri var olan bir ağrınız veya rahatsızlığınız olması durumunda değişkenlik gösterebilir. Fakat sizin için hazırladığımız liste sayesinde, ufak adımlarla spor dünyasına adım atabilir ve kendinizi daha dinç hissetme şansı yakalayabilirsiniz.

1. Sırt germe hareketi

Masa başında otururken kalabalık bir ofiste dahi rahatlıkla yapabileceğiniz bir hareket! Uygulaması kolay fakat etkisi büyük. Ellerinizi çapraz bir biçimde omuzlarınızda tutun ve derin bir nefes alarak başınızdan yukarıya uzanmaya çalışın. Nefes verirken gevşemeye odaklanın ve bu hareketi beş kez tekrar edin.

2. Boyun esnetme

Başınızı düz bir duruma getirin. Nefes aldıktan sonra başınızı göğsünüze doğru indirin ve nefes alarak tekrar kaldırın. Sonrasında başınızı saat yönünde sağa ve sola yavaş hareketlerle döndürün. Bu hareketler boyun kaslarınızı gevşeterek daha verimli çalışmanızı sağlayacak.

3. Nefes egzersizi

Bir elinizi karnınıza diğer elinizi de göğsünüzün üstüne koyun. Burnunuzdan nefes alın, 4 saniye bekleyin ve nefes verin. Bu nefes egzersizini 5 kez tekrarlayın. Nefes egzersizi uygulamak size olduğunuzdan çok daha sağlıklı hissettirecek!

4. Omuz egzersizi

Oturduğunuz yerden yaparak anında rahatlama sağlayacak bir esneme hareketi! İlk adımda omuzlarınızı yukarı doğru kaldırın ve 3 saniye bu şekilde bekleyin. Bu hareketi 10 kez üst üste tekrarlayın ve rahatladığınızı hissedin. Daha fazla rahatlamak için omuzlarınızla minik daireler çizebilirsiniz.

5. Sandalyede bisiklet hareketi

Öncelikle sandalyenin ucuna doğru dik bir biçimde oturun. Ellerinizle sandalye kolçaklarından destek alın ve pedal çeviriyormuş gibi bacaklarınızı hareket ettirin. Evde ya da ofiste kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu hareket keyfinizi yerine getirecek.

6. Dizleri uzatma egzersizi

Sandalyeye dik bir biçimde oturun ve ayaklarınızı omuz hizasında açın. Dizlerinizi kırmadan bacaklarınızı öne doğru uzatmaya gayret gösterin. Bacaklarınızı 10-15 saniye kadar havada tutmaya çalışın. Sonrasında bacaklarınızı indirerek hareketi yapabildiğiniz kadar tekrarlayın.

7. Dizleri göğse çekme hareketi

Sandalyenin ucuna doğru dik bir biçimde oturun ve ayaklarınızı kalça hizasında açın. Dizlerinizi kırarak göğsünüze doğru çekip bırakın ve hareketi 10-15 kez tekrarlayın. Bu hareket sırt kaslarınızı gevşeterek bel ağrılarınızı hafifletecek.

Depar Akademi araştırmalarından yararlanarak verimliliği yüksek daha mutlu çalışan profiline sahip olmanız mümkün. Şirketlerin var olmasını ve ilerleyişini mümkün kılan çalışanları daha iyi anlamak için profesyoneller tarafından sizlere sunulan eğitim çözümlerini mutlaka inceleyin!