yeni trend köyden çalışmak

Yeni Trend: Köyden Çalışmak

Günümüzde pandemi ile birlikte hayatımıza giren evden çalışma sistemi, farklı birçok alanda kişinin kendini keşfetmesine yardımcı oluyor. Olumlu yönleri ile dikkat çeken evden çalışma sistemi, her yer ofis algısını yaratıyor. Bu sayede tatilde, evde ve kafede anlık olarak çalışılıyor. Bu durum kurumsal hayat çalışanlarını kırda yaşama fikrine itiyor. Pandemi ile birlikte doğada yaşama fikri hemen herkes tarafından oldukça benimsendi. Evden çalışma sisteminde çalışan bireyler kentlerde yaşamak yerine kendine doğa içerisinde yaşam alanları bulmaya başladı. Bu sayede kentin hava kirliliğinden uzaklaşarak temiz ve doğa içerisinde bir hayat standardı benimsendi. Doğa içerisinde çalışmak yoğun tempolu kurumsal hayattan sıyrılma, stresten uzaklaşma ve ruhsal yorgunlukların giderilmesi gibi birçok alanda olumlu etkiler barındırıyor. Günümüzde kurumsal hayattan sıkılan çalışanlar kendini köy yaşantısına bırakıyor. Köyden çalışmanın olumlu ve olumsuz etkileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için sayfayı okumaya devam edebilirsiniz. Araştırma sonunda kişisel çalışma hayatınız hakkında farklı bakış açıları kazanabilirsiniz.

Kentten Kırsala Göç

Uzun yıllar kent hayatında yaşamış ve tempolu çalışma sisteminde yer almış olan bireylerde ruhsal yorgunluklar gözlemleniyor. Hava ve ses kirliliğinden uzaklaşmak isteyen kurumsal hayat çalışanlarının hemen hepsinde kırsala yerleşme hayali mevcut. Yıllardır süregelen bu hayal pandeminin hayatımıza girmesi ile birlikte birçok çalışan için gerçeğe dönüştü. Pandemide salgının yayılmamsı için alınan önlemlerden biri de evden çalışma sistemi oldu. Evden çalışma sistemi esnek çalışma saatleri, ofis stresinden uzak bir iletişim ağladı sağladı. Bu ilk başlarda sıkıcı gibi görünse de çoğu çalışan için yeri yaşam alanları oluşturdu. Kentten kırsala göçmek isteyen çalışanların bu konuda adım atabilecekleri ya da deneyim kazanabilecekleri bir imkan sundu. Kentten kırsala göç en çok kurumsal hayatta beyaz yakalı çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Uzun yıllar aynı tempo ile çalışmak, kişide tükenmiş sendromunun görülmesine neden olabiliyor. Pandemi ile birlikte yaygınlaşan evden çalışma sisteminde kişiler ilk olarak karavan ve mini ev yaşam alanlarına yöneldi. Bu alanlarda doğayı ve kendini keşfeden kişiler sonrasında köy yaşamına geçiş yaptı. Karavan yaşamında çalışma sistemi, gezerken çalışma olarak tanımlanıyor. Hem tatil yapmak hem de çalışmak kişinin ruhsal sağlığının olumsuz etkilenmesini engellemeye yardımcı oluyor.

Kırsal Yaşamın Olumlu Yönleri Nelerdir?

Kent yaşamından sıkılan ve tükenmişlik sendromu yaşayan bireyler kırsala yerleşme hayali kuruyor. Köy yaşamının hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunuyor. Kırsal yaşam, kent yaşamına alışmış bireyler için ilk etapta yorucu ve hatta sıkıcı gelebilir. Bunun zamanla yerin keyfe ve pozitif enerjiye bırakması beklenir. Kırsal yaşamın olumlu yönlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Temiz Hava

Kırsal yaşamın hayal edilmesinin en büyük nedenleri arasında temiz havası yer alıyor. Kentlerde uzun yıllar kurumsal hayatta çalışan kişiler hava ve ses kirliliğine maruz kalıyor. Bu, kişilerde hem fiziksel hem de ruhsal problemlere yol açıyor. Kırsal yaşantının temiz hayası, bireyin uykusunu iyi almasına, yorgunluğunu atmasına ve enerjik bir şekilde güne başlamasına yardımcı oluyor. Ayrıca kırsal yaşama adapte oldukça her mevsimin farklı bir kokusu olduğunu fark edebilirsiniz.

  • Sakin Bir Yaşam

Kentin hızlı akan günleri içerisinde stres seviyesinin yükselmesi olası kabul ediliyor. Aynı zamanda hızlı bir tempoda yaşanan hayatın kişilerde ruhsal problemlere yol açabildiği kanıtlanıyor. Sakin ve sessiz bir kırsal yaşamda kendinizi yeniden tanıyabilirsiniz. Ruhunuzu dinlendirebilir, olaylara karşı daha sakin bir duruş sergileyebilirsiniz. Şehrin gürültüsünden uzak bir ortamda çalışarak başarı oranını artırabilirsiniz. Stres seviyesi azaldığında odaklanma seviyesinin arttığı kabul ediliyor. Bu sayede kısa sürede işlerin tamamlanması ve maksimum başarı elde etmek mümkün hale geliyor.

  • Organik Beslenme

Kent içerisinde sanayileşmenin artması ile birlikte organik ürün bulmak zorlaştı. Kentten kırsala göç etmek istayanların hayal ettiği yaşantının başında organik ürünler ile beslenme geliyor. Topraktan sofraya şeklindeki bir yaşantı hem fiziksel hem de zihinsel bir iyileşmeyi beraberinde getiriyor. Bu sayede kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesi de mümkün oluyor. Tarım olan bir kırsal yaşamda geçim ücretlerinde de azalma gözlemleniyor. Bu durum, evden çalışma sistemi ile birlikte kurumsal hayat çalışanları tarafından oldukça ilgi gördü. Minimum geçim maliyeti ile sakin bir yaşam sürmek kırsala göçün tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasında sayılıyor.

  • Fiziksel Egzersiz

Doğa içerisinde kente göre daha yüksek oranda oksijen bulunuyor. Bu sayede günün ilk saatlerinde gayer dinç ve enerjik şekilde güne başlamak mümkün oluyor. Mesai saatleri tamamlandıktan sonra sakin yaşam alanı içerisinde verimli saatler geçirebilirsiniz. Bunun için bir egzersiz seçebilir ya da kitap okuma saatleri oluşturabilirsiniz. Egzersiz yaparak hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı maksimum seviyeye taşıyabilirsiniz.

  • Modaya Uygunluğun Önemsizleşmesi

Kırsal yaşamın getirilerinden biri de modaya uygunluğun önemsizleşmesi olarak ifade ediliyor. Kent yaşamında sürekli ofis içerisinde aktif olarak çalışan kişilerin modayı da yakından takip etmesi gerekiyor. Bu sa kişilere ekstra bir masraf olarak geri dönüyor. Kırsalda yaşam, bu ek masrafların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor.

  • Güvenli Olması

Kentin ve kalabalık yaşamın insanları yozlaştırdığı biliniyor. Kalabalık kentlerde suç oranının daha yüksek olduğu araştırmalar ile kanıtlanıyor. Kırsal yaşam içerisinde güvenli bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz.

Kırsal Yaşamın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Kentte uzun süre yaşamış ve kurumsal hayata alışmış olan kişilerin adaptasyon sürecinde yokluk hissi yaşaması doğal kabul ediliyor. Kentteki kadar maddeye erişimin kolay olmadığı kırsal yaşam kente alışkın kişiler için zorlayıcı olabiliyor. Aynı zamanda sosyal aktivitelerin kısıtlanması da yine kişinin sıkılmış ve bunalmış hissetmesine neden olabilir. Bu gibi durumlar genellikle bir süre sonra ortadan kalkıyor.

Kırsal yaşamın olumsuz yanlarından bir diğeri ise internet ağı sorunları olarak ifade ediliyor. İnternet ve elektrik bağlantısı sorunları bulunan kırsal yaşam alanlarında çalışma saatlerinde mağduriyet yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda kişilerin işverenlerine karşı sorumluluklarını risk altına atmaları strese yol açabiliyor. Kırsal yaşama adapte olması süresi ortalama 1 ay ile 2 ay aralığında değişkenlik gösteriyor. Çevrimiçi çalışma sisteminde görev alan kişilerin internet ve elektrik bağlantısı sorunu yaşamaması kırsala adapte olma süresini minimize ediyor

Depar Akademi İle Evden Çalışma Danışmanlığı Nedir?

Depar Akademi, şirketler için özel eğitim ve danışmanlık hizmeti veren bir kuruluş olarak tanımlanıyor. Kuruluşun amacı farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerde başarı oranının artırılması ve performansın yükseltilmesi olarak ifade ediliyor. Depar Akademi tarafından oluşturulan eğitimlere ana sayfa üzerinden göz atabilirsiniz. Evden çalışma sisteminde faaliyet gösteren şirket bünyesi içerisinde değişiklikler yapmak için danışmanlık hizmetlerine başvurabilirsiniz. Uzman kişiler ile şirket prensipleri ve çalışma sisteminiz hakkında bilgiler paylaşabilirsiniz. Bu sayede danışmanlığın doğru eksende aktarılabilmesi mümkün olacaktır. Şirket içerisinde geliştirmek istediğiniz eksiklikleri belirtebilirsiniz. Danışmanlık sırasında bu alanda üzerinde yoğunlaşabilir, ne gibi düzenlemeler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra çalışanlar için farklı birçok eğitime göz atabilirsiniz. Eğitimler arasından faaliyet alanına yönelik olanları bulabilirsiniz. Çalışanlara gelişim için eğitim programları bakabilir, şirket içi verim seviyesini artırabilirsiniz.