Telefon ve Bildirimlerin Konsantrasyona Etkisi

Telefon ve Bildirimler Konsantrasyona Nasıl Etki Ediyor?

Teknoloji ilerledikçe, ihtiyaçlarımıza ulaşmak kolaylaştı. Bunun yanı sıra dev ekranlar küçüldü ve kişilerin cebinde taşıyabileceği bir boyuta getirildi. Pek çok kişinin gün içerisinde telefonunu gösterip, telefon da artık benim bir uzvum gibi oldu dediğine şahit olabilirsiniz. Aslında bu söylemde büyük bir gerçeklik payı var. 

Telefon işlerin olduğunuz yerden yapılmasını mümkün kılsa da aynı zamanda işi yapma verimliliğini azaltıyor. Çünkü kişiler ana odaklanmak yerine telefondan gelen bir bildirim sesi ile farklı bir dünyaya ışınlanabiliyor. Sohbetler yarıda kalıyor veya yapılacak işe ara veriliyor. Bu gibi durumların da gün geçtikçe yaygınlaşması, telefon ve bildirimlerin konsantrasyona etkisi hakkında merak edilen birçok soruyu doğuruyor. Yazımızın devamında, ‘’Telefon konsantrasyonu etkiler mi?’’, ‘’Bildirimlerin odaklanmaya etkisi ne?’’ gibi pek çok merak edilen soruya yanıt bulabilirsiniz. 

Telefon ve Bildirimler Odaklanmayı Zorlaştırıyor

Yapılan araştırmalar kişilerin günde ortalama 150 defa bildirimlerini kontrol ettiği yönünde. Bu durum kişilerin bir gözünün sürekli telefonda olduğunu gösteriyor. Çalışma hayatında, iş saatlerini verimli geçirmek çok önemli. Yapılacak işlerin listelenmesi, takibi ve teslimi gibi süreçlerde zaman kontrolü gerekiyor. Fakat telefonun insan hayatına bu kadar müdahale etmesi bu durumu zorlaştırıyor. 

Çalışırken telefon kullanımı belli bir ölçüde stabil hale getirilmeli. Fakat bunu yapmak o kadar da kolay değil. Çünkü bazı çalışma alanlarında, şirket içi çalışanlar iletişimi dahi şahsi telefonları üzerinden sağlıyor. Telefonlar artık her şeyi yapabilme niteliğine sahip. Mail kontrolü, haberleşme, sosyalleşme ve daha nicesi. Telefona bir dakika bakmak, kişilerin dakikalarını fark etmeden bu eylem ile geçirmesine neden olabiliyor. Bu da belli işlerin aksamasına veya gecikmesine yol açabiliyor.

Çalışma sırasında telefon kullanımını kısıtlamak, odaklanmayı artırıcı bir rol oynuyor. Dikkat dağıtıcı bir unsur olan telefon bir kenara kaldırılsa dahi bildirimler kişileri telefona bakmaya itiyor. Bir işe odaklanmışken gelen bir arama veya mesaj bildirimi, beynin düşünce yapısını değiştiriyor. Örneğin, sunum hazırlarken bir mesaj geldiğini düşünelim. Bu örnek sunum hazırlamak değil sunum yapmak için de verilebilir. Hazırlama aşamasında odak sunumdayken gelen bir telefon, odağı çok farklı noktaya kaydırabiliyor. Odağı tekrar süre gelen işe çevirmek zaman alabileceği gibi bazı durumlarda yapılan işi verimsiz bir hale dahi dönüştürebiliyor. Sunum esnasında ise bildirim sesi veya telefonla ilgilenen kişileri görmek de aynı oranda konsantrasyon bozucu birer unsur. 

Bildirimlerin yapılış amacı zaten halihazırda bu. Yani bir diğer deyişle kişilerin odaklarını bulunduğu yerden telefona çekmek. Gelen bildirim sesini duyduktan sonra ise, bu sese duyarsız kalmak neredeyse imkansız. Telefon sessize alınsa dahi, hayatımıza entegre olan bu durum kişilere refleksif bildirim kontrolü yaptırıyor. Saate dahi telefondan bakıyor olmak, telefona olan bağımlılığı artırıyor. Çünkü bu işlem artık kişiler için rutine dönüyor. Hatta bir refleks haline geliyor. Bu nedenle odaklanmayı zorlaştıran bildirimler ve telefon kullanımı kişileri olumsuz yönde etkileyebiliyor. 

Bildirimlerin Negatif Etkisini Azaltmanın Yolları

Akıllı telefonunuzun ekranının bildirimlerle dolu olduğunu görmek kişileri bu bildirimleri temizlemeye itiyor. Bildirim temizliği gelen bildirimleri silmek ile değil, gelen bildirimleri incelemek veya açmakla da yapılabiliyor. Ki bu oldukça verimsiz bir durum. Bu durumun önüne geçmek için yapılabilecek pek çok işlem var. Örneğin, ana ekranınızı sürekli boş tutabilirsiniz. Bildirimleri kilit ekranında görüntüle seçeneğini kapatarak, ekrandaki karışıklığın ve gelen bildirimlerin yaratacağı dikkat dağınıklığın önüne geçebilirsiniz. 

  • Doğru Uygulamaları Seçmek

Bildirim ayarlarından telefonunuzdaki tüm bildirim yollayan uygulamaların bir listesini görmek mümkün. Listeyi görüntüleyerek, önünüze çıkan uygulamalar arasından en önemlilerini seçip diğerlerinin bildirim yollamasını engelleyin. Zaten bu liste içerisinde sürekli olarak görmezden geldiğiniz veya sildiğiniz bildirimleri yollayan uygulamalar olduğunu da göreceksiniz. Bunların hepsini önceden kapatmak özellikle çalışma esnasında bölünmenin büyük oranda önüne geçecektir. Böylece bildirimler odaklanmanızı olumsuz yönde etkileyemeyecek. Bildirimleri ana ekrana taşımak, saate bakarken dahi görülmelerini sağlar. Bu durumda, telefonu sessize almak odaklanma probleminin önüne geçmeye yardımcı olmaz. Gelen bir mesaj sizde anlık olarak daha fazla dikkat uyandırabilir. Bu durumda yaptığınız işe ara verip, telefonu elinize almanıza neden olabilir. Uygulama bildirimlerinin yanı sıra sohbet bildirimlerini de iş saatlerinde sessize alabilirsiniz. Böylelikle önemli bir durum olması durumunda kişilerin size ulaşmak için arama yapacağını düşünerek, çalışma vaktinizi verimli bir şekilde geçirebilirsiniz. 

  • Odaklanma Saatleri Belirleyin

Bildirimlerinizi sürekli kapalı tutmak zorunda değilsiniz. Bu işlemi önceden belirlediğiniz günler veya saatler için gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, çalışma saatleriniz rutin bir şekilde ilerliyorsa, bildirimlerinizi iş çıkışına veya öğle molasına alabilirsiniz. Bu sayede, başka bir şeye odaklanmanıza gerek kalmadığı durumlarda bildirimler gelmeye devam edebilir. Böylelikle hem odak problemi yaşamaz hem de olup bitenden haberdar olabilirsiniz. Bu alışkanlığı sadece çalışma günlerinizde değil tatil günlerinde de benimseyerek, hayatınızda telefondan uzak pek çok saat kazanabilirsiniz. Bu yaptığınız veya yapmak istediğiniz her eyleme tam odak kalabilmenizi sağlayacak. 

  • E-Postalarınız için Zaman Yaratın

E-postalar özellikle iş hayatında yoğun şekilde kullanılıyor. Fakat şahsi mail adresleri, reklam yapan şirketlerin mailleri veya aldığınız ürün ile alakalı bilgilendirme gibi mesajlar ile dolup taşıyor. Bu durum kişilerin sürekli bir mail bildirimi almasına neden oluyor. Hatta çoğu mail, bu durum sebebiyle gözden kaçabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için, maillerinizi kontrol etmek için gün içerisinde kendinize vakit yaratabilirsiniz. Bildirimleri kapattığınız için maillerinizi kontrol etme zorunluluğu elbet doğacak. Fakat bu işlemi günün sizin için arada kalan bir vaktinde yaparak o zamanı da verimli geçirebilirsiniz. Örneğin uyandığınızda ilk iş maillerinizi kontrol edebilir ve gün planınızı etkileyecek bir mesaj olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu sayede gün içerisinde konsantrasyonunuzu bozacak mailler ile uğraşmaz aynı zamanda önemli mailleri de gözden kaçırmamış olursunuz.

Çalışma Saatlerinde Telefon Kullanımı Nasıl Olmalı?

Çalışma saatleri içerisinde birkaç ufak işlem ile daha verimli bir çalışma stiline sahip olabilirsiniz. Büyük bir şirkette çalışıyorsanız bir çarkın önemli bir parçasısınız demektir. Bir diğer deyişle işi tamamlamaya yardımcı olan önemli bir çalışansınız. Fakat çalışma saatlerinde alacağınız verim, odaklandığınız süre kadardır. Konsantrasyonun bozulması, işin zamanında teslim edilmemesinden, takip eksikliklerine kadar ilerleyebilir. Bu durum sizin iş yerindeki stresinizi artırarak bir gün sonraki çalışmanızı dahi etkileyebilir. 

Çalışma saatlerinde telefon kullanımı günlük hayata oranla kısıtlanmalı. Peki neden? Çünkü telefon kişilerin şahsi kullanım sağladığı bir cihazdır. Bu nedenle telefon içerisinde de kişinin sevdiği ilgi alanı olan uygulamalar yer alır. Kullanım alanı günümüzde oldukça genişleyen telefonlar ile artık neredeyse her şeyi yapmak mümkün. Bu da telefonları büyük dikkat dağıtıcı unsur haline getirmektedir.

Çalışma saatleri içerisindeyken, telefonu şahsi amaçlar için kullanmamalısınız. Önemli aramalar veya beklenen telefonlar dışında. Aksi halde kendi konfor alanınızı oluşturan bu cihazlar, iş yerindeki performansınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumun önüne geçmek için, telefonunuzu çalışma saatlerinde sessize alabilirsiniz. Alışkanlık olan telefon kontrolünü engellemek için, sessize aldığınız telefonu gözünüzün önünden kaldırarak, aklınıza gelme ihtimalini azaltabilirsiniz. Bu işlemi telefonu masaya ters koyarak da yapabilirsiniz. Bu sayede o an yaptığınız işe odaklanabilir ve çalışmanızdan maksimum verim alabilirsiniz. 

Depar Akademi, uzman kadrosu ile kurumsal çalışma hayatına farklı bir bakış kazandırıyor. Şirketinizi daha ileri taşımak veya başarılı bir iş insanı olmak için Depar Akademi’nin sunduğu eğitimlerden siz de yararlanabilirsiniz.