iş yerinde sınır koymak

İş Yerinde Sınır Koymak Neden Önemli?

Çalışma hayatında sınırlar koymak işin hızlı ve verimli şekilde ilerlemesine yardımcı oluyor. Sınırlar hem ekip arkadaşlarına karşı hem de işverenlere karşı konulabilir. İşyerinde sınır koymak için ilk olarak kişinin kendi benlik sınırlarını belirlemesi gerekiyor. İşlerinde ekip arkadaşları içerisindeki iş paylaşımlarında maksimum performans seviyesini ölçebilir, bu sınırda bir iş yükü alabilirsiniz. Böylece başarısızlık gibi problemlerin oluşmasını engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda gereğinden fazla iş alıp stresli bir süreç yaşamayı da engelleyebilirsiniz. İş yerinde sınır koymak, ekip içerisinde birey benliğini benimsetmek konusunda önemli bir adım olarak tanımlanıyor. Birey benliğinin tanınması, kişilerin sınırları ihlal etmesini de engelliyor. Böylece sağlıklı bir iletişim ve çalışma ortamı elde ediliyor.

Sınır Koyarak İş Stresini Azaltabilirsiniz

Çalışma alanında benlik sınırlarınızı hem ekip arkadaşlarınız hem de işverenleriniz üzerinde uygulayabilirsiniz. İşyeri çalışma prensipleri çerçevesinde kendinize bir benlik sınırı çizebilirsiniz. Böylece gereğinden fazla çalışmayı engelleyebilirsiniz. İş ve yaşam dengesi kurabilmek için işverenleriniz üzerinde de sınır koymanız gerekebilir. Mesai saatleri dışında gelen e posta ve mesajlara bakmayarak özel yaşam sınırlarını koruyabilirsiniz. Böylece çalışma arkadaşlarınızı bu konuda bilgilendirebilirsiniz. Özel yaşam sınırı koymak, mesai saatleri dışında çalışma alanı oluşmasını engelleyebilir. Böylece iş ve ev alanı arasında bir çerçeve oluşturabilirsiniz. İş yerinde sınır koyma zorluğu pandemi ile birlikte gelişen evde çalışma stili ile çoğaldı. Online çalışma sistemi, çalışanların mesai saatleri dışında da çalışılmasına neden oluyor. Bu gibi durumların önüne geçilmesi için sınırların belirlenmesi gerekiyor. Mesai saatleri dışında telefonunuzun e posta bildirimlerini kapatabilirsiniz. Bu sayede özel yaşam saatleri içerisinde ani gelişen çalışmaları durdurabilirsiniz.

İş Yerinde Sağlıklı Sınırlar Koyma ve Sınırları Koruma Yolları

Günün en büyük kısmı çalışma alanında geçiyor. Çalışma alanında iletişim kurduğumuz insanlar ile özlük sınırı oluşturmak, sağlıklı bir iletişim temeli kurmak için önemli kabul ediliyor. Bireysel sınırlar çoğu zaman özel yaşam sınırlarının aşılmasını engelliyor. Bunun yanı sıra, gereğinden fazla iş yüklenmesinin de önüne geçiyor. İstenilen her şeye evet demek sınır koymak konusunda zorluklara yol açıyor. İş yerinde sınır koyamamak zamanla kişiyi tükenmişlik sendromu yaşamaya itebiliyor. Bu durum ruhsal problemleri beraberinde getiriyor. Sağlıklı sınırlar koyma ve bu sınırları koruma ile ilgili tavsiyeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Hayır Diyebilmek

Kişisel sınırlar koymak hem iş alanında hem de özel yaşamda bireylerin kendi benliklerini ortaya koymasına yardımcı oluyor. İş yerindeki ekip arkadaşlarına ve işverenlere karşı konulacak sınırlar çalışma etiği çerçevesinde oluşturuluyor. Sınır koyabilmek için ilk olarak gelen olumsuz tekliflere hayır diyebilmek gerekiyor. Hayır demek çoğu zaman herkes için zorlayıcı bir durum haline geliyor. Çalışma alanında gereğinden fazla iş istendiğinde hayır diyebilmek, işinin iş performansının yükselmesine yardımcı oluyor. Fazla iş ile uğraşmak aynı zamanda bireyin stres ve ruhsal sorunlar yaşamasına neden oluyor. Bu gibi durumların yaşanmaması için maksimum performansınız üzerindeki iş isteklerine hayır diyebilirsiniz. Böylece hem işvereler hem de çalışma arkadaşlarınız üzerinde bir sınır oluşturabilirsiniz. Çalışma alanında bireylere hayır deme sınırının her zaman korunması tavsiye ediliyor. Hayır demenin fazlalaştığı zamanda da yine olumsuz etkiler görülebiliyor.

Sınır İhlallerini ve Bunu Kimin Yaptığını Bulmak

Çalışma alanında bireyin koyduğu sınırların ihlal edilmesi tekrar sınır çizilmesine neden oluyor. Bu gibi durumlar kişiyi her zaman başlangıç noktasına geri döndürüyor. Fazla enerji ve çaba gerektiren bu durumların yaşanmaması için sınır ihlallerini kısa sürede belirleyebilir, bu alanlarda önlem alabilirsiniz. Sınırları aşan kişiler ile bu konuda bir konuşma yapabilir, net fikirleriniz konusunda bilgilendirebilirsiniz. Böylece karşı tarafta benlik sınırınızı oluşturabilirsiniz. İş çalışma alanlarında genellikle fazla iş yükü ile sınır ihlalleri oluşuyor. İşverenler tarafından aynı anda birden fazla işi yüklendiğinde bu durumun olumsuz sonuçlanabileceği konusunda bir uyarıda bulunabilirsiniz. Bunu yerine elinizdeki iş bittikten sonra yeni işe geçeceğinizi ifade edebilirsiniz. Böylece işleri kısa sürede maksimum performans ile tamamlayabilirsiniz.

Kişisel Bir Çalışma Sistemi Geliştirmek

Kendi benliğiniz için sınırlarınızı netleştirerek yola çıkabilirsiniz. Kişinin kendi sınırlarını esnetmesi karşı tarafın da esnetmesine yol açabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için ilk olarak kişinin kendi sınırlarını belirlemesi ve bu noktada ısrarcı bir duruş sergilemesi gerekiyor. Kendi benlik sınırlarını çizmek için ilk olarak kendinizi tanımanız gerekir. Mesai saatleri içerisinde nasıl biri olduğunuz hangi saatlerde daha verimli, hangi saatlerde daha basit işleri yapacağınızı öğrenmeniz gerekebilir. Bu sayede karşı tarafa sınırlar çizerken belirli bir çerçeve içerisinde kalabilirsiniz. Aynı zamanda iş performans sınırı çizerek maksimum başarı elde edebilirsiniz

Sınır İhlallerine Sınır Koymak

Çalışma alanında gün içerisinde birçok kişi ile aktif bir iletişim ve paylaşım içerisinde olabiliyoruz. Herkese benlik sınırlarının kabul ettirilmesi bazen zaman alabiliyor. Sınırların ihlal edilmemesi için sürekli bir dik duruş sergilenmesi gerekiyor. İhlallere karşı sınır koymak, karşı tarafı bu konuda net bir şekilde uyarabilir. Böylece konulan sınırlar çerçevesinde rahat ve yüksek performanslı bir çalışma alanı elde edebilirsiniz.

Çalışma Saatleri İçerisinde Gelen Davet Tekliflerini Reddetmek

Mesai saatleri içerisinde tam odaklı bir çalışma gerçekleştirmek için bölünmeden dikkatli bir çalışma prensibi benimsenmesi öneriliyor. Mesai saatlerinde çalışma arkadaşlarından gelen teklifleri reddederek çalışma alanı sınırı oluşturabilirsiniz. Hayır demekte zorlandığınız tekliflerde farklı bir zaman planlaması önerebilirsiniz. Örneğin, çalışma saatleri içerisinde gelen teklifleri iş çıkışında yapmak üzere bir teklif sunabilirsiniz. Böylece hem çalışma performansınızın düşmesini engelleyebilir, hem de hayır demeden iletişimi ilerletebilirsiniz.

Aynı Anda Birden Fazla İş Kabul Etmemek

Aynı anda birden fazla iş yapmak Multitasking olarak tanımlanıyor. Multitasking tekniği, işlerin bitiş süresinin uzamasına neden oluyor. Aynı zamanda aynı anda birden fazla işe bölünmek kişide stresin artmasına ve başarısızlık olasılığının yükselmesine neden olabiliyor. Bu gibi durumların yaşanmaması için aynı anda tek bir işe odaklanılması tavsiye ediliyor. İşverenlere bu konuda sınır koyabilirsiniz. Bunun nedenini anlatabilir, maksimum performans için tek bir işe odaklanılması gerektiğini vurgulayabilirsiniz. Gerekli en kısa sürede elinizdeki işi tamamlayıp yeni işi kabul edeceğinizi söyleyebilirsiniz. Bu sayede işveren tarafında başarı ve takdir de elde edebilirsiniz. Sınırların belirlenmesi her zaman başarılı bir çalışma sahası oluşturulmasına yardımcı oluyor. Bu eksende yapılan eylemlerin karşı tarafa anlatılması ne neden benimsendiğinin belirtilmesi gerekiyor.

Depar Akademi Danışmanlığı İle İş Yerinde Sınır Koymak

Depar Akademi, şirketlere özel eğitim ve danışmanlık hizmeti veren bir kuruluş olarak tanımlanıyor. Şirket içi verimliliği artırmak ve işlerin kısa sürede tamamlanmasını sağlamak için ilgili eğitimlere başvurabilirsiniz. Eğitimler sonunda çalışanlar ile izlenebilecek yolları öğrenebilir, gerekli alanlarda düzenlemeler yapabilirsiniz. Aynı zamanda danışmanlık hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Depar Akademi uzmanlarından danışmanlık hizmeti alabilir, şirket bilgilerinizi, olumsuz gördüğünüz noktaları belirtebilirsiniz. Bu eksende uzman kişiler tarafından farklı destekler alabilirsiniz. Böylece verimliliği artırabilir, farklı noktalarda başarı oranını yükseltebilirsiniz. Depar Akademi ana sayfası üzerinden eğitim ve danışmanlık hizmetlerine kısa sürede erişim sağlayabilirsiniz. Şirket hizmet alanına yönelik oluşturulan eğitimlere göz atabilirsiniz. Eğitimler arasından eksik gördüğünüz noktalara hitap eden içerikleri bulabilirsiniz.