Hareketsiz Çalışanlara Beslenme Önerileri

Hareketsiz Çalışanlara Beslenme Önerileri

İş hayatında pek çok meslek seçimi ve çalışma biçimi mevcut. Fakat gerek memur gerekse özel sektörde aktif olarak çalışan kişiler, modern dünyada kendilerini bilgisayar başında buluyorlar. Bilgisayar başında çalışmak daha eforsuz gözüktüğü için daha rahat gözükse de, bu efor eksikliği bazı olumsuzlukları da yanında getiriyor. 

Hareketsiz çalışanlar, fiziksel olarak yoğun ve zorlu şekilde çalışan kişilere oranla daha az hareket eder. Bu da kişilerde yer yer bu çalışma biçiminin daha kolay olduğu yönünde yorumlanır. Fakat bilgisayar başında hareketsiz çalışmak, aynı zamanda sürekli sabit kalmak, birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Hareketsiz çalışmanın getirilerinden biri bilgisayara uzun süre bakmaktır. Bilgisayar ekranını sürekli takip etmek ve aynı pozisyonda çalışmak, hareketsiz çalışan kişilerin ortak problemler yaşamasına neden olur.

Hareketsiz çalışma hayatında önem kazanan unsur beslenme olur. Bu durum birkaç egzersiz ve alınacak önlem ile desteklenebilir. Bu anlayış ile sizler için ‘’Hareketsiz çalışanlara beslenme önerileri’’ ve ‘’Hareketsiz çalışanların dikkat etmesi gerekenler’’ gibi konuları inceledik. Önerilerimizden destek alarak, metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına katkı sağlayabilir ve iş hayatındaki performansınıza pozitif yönde katkı sağlayabilirsiniz. 

Masa Başı Çalışanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Masa başı çalışmak, uzun saatler hareketsiz kalmak ve kısıtlı hareket kabiliyetini beraberinde getiriyor. Masa başı çalışanlar genellikle üst bedenlerini kullanıyor ve bu da düzensiz bir hareketlilik sağlıyor. Aynı zamanda uzun saatler boyunca ekrana bakmak durumunda kalan çalışanlarda zaman içerisinde motivasyonsuzluk veya dikkat kaybı gibi durumlar gözlemlenebiliyor.

Masa başı çalışanların göz ardı ettiği pek çok konu bulunuyor. bunların başında da oturma şekilleri geliyor. Peki, hareketsiz çalışanlar nelere dikkat etmeli?

Yanlış oturma biçimi, zaman içerisinde doğacak postür bozukluklarına ve kronik ağrılara zemin hazırlıyor. Dengeli oturma pozisyonları benimseyerek, kollarınıza ve belinize binen yükü azaltabilirsiniz. Aynı zamanda sırtınızı eğmeden oturmalısınız. Ayaklarınızı tam olarak yere basmalı ve eğimli hareketlerden kaçınmalısınız. Bu durumu sağlamak için farklı ekipmanlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin, çalışma esnasında belinizi ideal şekilde destekleyecek bir bel yastığından. Vücut formunuza ideal şekilde uyacak bir koltuk seçimi yaparak da oluşabilecek ağrıların önüne geçebilirsiniz.

Bilgisayarınızın klavye ve faresini de doğru şekilde ayarlamalısınız. Klavyenin size uzak konumda durması öne doğru sürekli eğilim göstemenize neden olur. Aynı durum kablosu kısa olan veya hassasiyeti verimli olmayan fare kullanımı için de geçerlidir. Bu gibi durumlar gereksiz ve yanlış efor sarf edilmesine neden olur. Bu durumu önlemek için klavye ve farenizi, bilekleriniz dirsek hizasının altındayken kullanacak şekilde ayarlamalısınız. Bunun yanı sıra bileğinizin altına yumuşak destekler koymak da ideal bir alternatif olacaktır.

Hareketsiz, bir diğer deyişle masa başı çalışmada dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise monitör konumudur. Monitörün yukarıda olması, boynunuzu sürekli öne doğru hareket ettirmenize neden olur. Sizin görüşünüze dik konumda olmayan bir ekran, sağa ve sola yaptığınız hareketi artırır. Aynı zamanda gereğinden fazla büyük ekran seçmek de aynı sizi aynı sonuca götürecektir. Ekranın küçük olması ise, yazıları net seçememenize ve bu yüzden ekrana gereğinden fazla yaklaşmanıza neden olabilir. Bu gibi eylemlerin tümü, zaman içerisinde artan boyun ağrılarını beraberinde getirir. 

Masa Başı Çalışanlar İçin Beslenme Planı Nasıl Olmalı?

Masa başı çalışanlar, beslenme şeklinin yanı sıra beslenme düzenine de dikkat etmelidir. Beslendiğiniz besinler zengin içeriklere sahip olabilir. Sağlıklı besinleri tüketiyor olabilirsiniz. Fakat hareketsiz çalışanlar için sağlıklı beslenmek yeterli değildir. Bu beslenme biçimini gerekli zaman dilimlerinde gerçekleştirmelisiniz. Masa başı çalışanlar için beslenme planı aşağıdaki gibi listelenebilir;

Menüyü Planlama

Çalışma saatleriniz belli olduğu için, beslenme planınızı da önceden hazırlama fırsatı bulabilirsiniz. Bunun için günlük veya haftalık menünüzü önceden belirleyebilirsiniz. Örneğin, öğle yemeğinde protein ağırlıklı beslenebilir ve  akşam ise daha hafif yemekler tüketebilirsiniz. Yaşam biçiminize bağlı öğle saatlerinde sebze yemekleri tüketebilir ve akşam tavuk ve et gibi protein ağırlıklı bir beslenme biçimini benimseyebilirsiniz. 

Yediklerinize Özen Gösterin

Masa başı çalışan kişilerin yaptığı en büyük hatalardan biri, çalışırken yemek yemek. Çalışırken yemek yemek, maalesef aldığınız kalori yeterli olsa bile sizi tam olarak tatmin etmeye yetmez. Bu nedenle yemek yemek için zaman ayırmalısınız. Yemeği doymak için geçiştirdiğiniz bir öğünden tercih etmemelisiniz. Hareketsiz çalışmak metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Dikkatsiz ve yanlış beslenmek de metabolizma hızını olumsuz etkiler. bu unsurlar birleşerek, sağlığınızı veya motivasyonunuzu olumsuz etkileyecek unsurlara dönüşür. Bu nedenle yediklerinizi özenle seçmelisiniz. Aynı zamanda ideal bir sindirim ve tokluk hissi için yemeklerinizi yavaş yavaş  tüketip ve iyi şekilde çiğnemelisiniz.

Hareketsiz çalışma biçimi, kişilerin kendilerini yorgun hissetmesine neden olur. Yorgunluk hissi genel olarak uykusuzluk ile karıştırılır. Bu durum da kişilerin çözümü kahvede aramasına neden olur. Kahve yerine yorgunluk ve uykusuzluk hissiyle baş etmek için tüketebileceğiniz farklı besinler var. Örneği yulaf ezmesi, yoğurt, yumurta ve badem – ceviz gibi kuruyemişler. Bunun yanında az da olsa bitter çikolata yiyebilir veya uykusuzluk hissi için mevsiminde elma tüketebilirsiniz. Peki, hareketsiz çalışanlar için ideal beslenme planı nasıl olmalı?

  • Kahvaltıyı  erken saate yapıyorsanız, öğle yemeğinden 1 veya 2 saat önce yine ara öğün tüketebilirsiniz. Bu sayede, metabolik hızı artırarak kilo verimini artırabilirsiniz.  Çok yoğun bir çalışma temposuna sahipseniz ve yerinizden kalkacak vaktiniz yoksa çekmecenizde, taze veya kuru meyve, fındık, ceviz diyet  bisküvi, galeta gibi pratik yiyecekler bulundurup, limonlu yeşil çay, ayran ve süt tüketebilirsiniz.
  • Dışarıdan yemek siparişi vermeyi tercih etmiyorsanız, kendiniz için hızlıca yemek hazırlayabileceğiniz ürünleri yanınızda bulundurabilirsiniz. Örneğin; ton balıklı/peynirli/ızgaralı salata, köfte/tavuk/balık, kepekli tost gibi. İki haftada en az bir defa da kremasız makarna veya yarım, ince hamurlu pizza gibi karbonhidrat ağırlıklı besinler tercih edilebilir.
  • Hareketsiz çalışma biçimi, kabızlık gibi sorunları beraberinde getirebilir. Bu durumun önüne geçmek için sıvı alımına dikkat edilmeli, günde en az 8 bardak su içmelisiniz.

Hareketsiz Çalışanlara Beslenme Tavsiyeleri

Yoğun iş temposu kişilerin beslenmeyi ikinci plana atmasına neden olabilmekte. Öğün atlamak kan şekerinin düşmesine neden olur. Aynı zamanda bir sonraki öğününüzde gereğinden fazla yemek yemek ihtiyacı hissedebilirsiniz. Fakat saatlerce çalışmayan metabolizmanız, ani yemek yüklemesi ile şaşıracak ve ideal performansını sergileyemeyecektir. Yeteri kadar yakılamayan kalori zamanla yağa dönüşecek bu da bölgesel kilo alımına neden olacaktır. Aynı zamanda kilo alımının yanı sıra pek çok olumsuz sağlık problemini de beraberinde getirecektir. Bu gibi durumların önüne geçmek için hazırladığımız hareketsiz çalışanlara beslenme tavsiyeleri aşağıda sizleri bekliyor. 

Kahvaltının Önemi

Güne sağlam bir kahvaltı ile başlayarak işe adapte olma hızınızı artırabilirsiniz. Aynı zamanda daha kolay işinize odaklanabilir ve kendinizi daha dinç hissedebilirsiniz. Bunun yanı sıra metabolizma en rahat sabah öğünlerini yakıyor. Yani bir diğer deyişle güne kahvaltı ederek başlamak hem sizi hem de metabolizmanızı gün boyunca dinç tutacaktır. Fakat kahvaltının içeriği de kahvaltı etmenin kendisi kadar önemli. O nedenle kahvaltınızı poğaça ve börek gibi hamur işi ürünlerle yapmaktan kaçının. Bu ürünler üzerinizde bir ağırlık hissetmenize ve geçici bir tokluk yaşamanıza neden olacaktır. Bunun yerine yumurta gibi besinleri tüketmeniz avantaj sağlar. 

 

Yağ ve Şekere Elveda

Yağlı ve şeker içeren ürünler, kalori alımını artırır. Aynı zamanda metabolizma tarafından hızlı şekilde yakılamaz. Bu tip yağ ve şekerli besinler, geçici bir tokluk yaratır. Ani açlık hissiyatlarınızın nedeni yağlı ve şekerli besin tüketiminden kaynaklanıyor olabilir. Hareketsiz çalışanların özellikle yağ ve kilo alımını artırıcı besinlerden uzak durması önerilir.

Depar Akademi ile çalışma hayatınızın her alanında uzmanlar ile çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz. Sizi bir adım öne taşıyacak iş planları ve tavsiyeler sayesinde, daha istikrarlı şekilde ilerleyişinize devam edebilirsiniz.